All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Ser en bostadssökande

Text: Nina Granlund Sæther

- Vill du undvika problematiska hyresgäster, du bör kontrollera referenser innan du hyr ut. Be om en eller två referenspersoner, helst tidigare hyresvärdar. De är oftast den bästa referensen ", säger Anders Leisner, advokat i Huseiers Landsforbund. Prata med arbetsgivaren om det behövs. Nackdelen är att han sällan vet något om vad du borde känna till, nämligen hans mönster och förmåga att betala räkningar i tid. Du kan inte göra anspråk på ett vandalintyg från en potentiell hyresgäst. Det kräver en licens och ett särskilt tillstånd.

Berättar tidigare hyresvärdar om att agera ut partying sent in på natten, mycket trafik in och ut ur studentrummet på alla timmar, hotfullt beteende eller brist på hyra, kan det inte vara hyresgästen dina drömmar även om de är snyggt klädd och har en artig framsteg där och då.

Misslyckas med att diskriminera

Ms. Bibelstripp har i många år varit den tydliga vinnaren i tävlingen om de billigaste och bästa studenthybriderna. Tyst, rökfria kristna tjejer har alltid varit populära hos hyresvärdar. Hemsökare använder ofta uttryck som kristen, lugn, fången, utpressning och liknande i strävan efter ett lämpligt hyraobjekt. Men om du har en hyra att hyra, kan du inte betona att hyra är kristen eller från speciella platser i landet. Sedan 2004 har det varit förbjudet att diskriminera.

- Så länge som lagen säger att hyresvärden inte bör beakta tro, kan man inte understryka att ett bostadsområde ökningar är Christian, säger advokat Anders Leisner. I tävling mellan två likvärdiga kandidater är man inte fri att välja en som är kristen snarare än en ateist eller en muslim.

"Vid Uthyrning av egendom får inte tas hänsyn till tro, färg, språkkunskaper, nationellt eller etniskt ursprung eller homosexuell läggning, livsstil eller orientering och sådana omständigheter kan inte anses vara en bra anledning att vägra tillträde i hushållet, om sub, förändring av person eller ökad vikt vid uppsägning av hyresavtalet "anges i bostadslagen.

- När bostadssökande innebär vilken typ av övertygelse eller religion han eller hon tillhör, blir det problematiskt i förhållande till lagen om diskriminering, menar Leisner. Med ordet kristen signalerar du också att du är västerländsk och vit.

kan skapa problem

Lagen säger att om det finns omständigheter som ger anledning att tro att det har skett diskriminering skall sådan diskriminering anses bevisat, "om den person som har utfört åtgärden bevisar det sannolikt att inte Diskriminering inträffade i strid med denna lag. "Därför kan hyresvärd stöter på svåra och obehagliga situationer. Man kan naturligtvis hävda att det finns andra skäl att välja en hyresgäst än att han var en kristen eller vitt, men det kan vara svårt att bevisa.

ADVERT

Mest populära