All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Se den stora omvandlingen av Blefjell

Blefjell ligger bara en halvtimme bort från Oslo med bil. Ett bekvämt köravstånd för en familj på fyra när de går till bergen. Precis nära hemmet var avgörande för att Ellen Ledsten inte böjde sig när drömplatsen äntligen hittades. Även med stora utmaningar som kom fram under vägen bestämde hon sig för att stå ut.

Kabinen var mer som en koi till regn, en familj hade varit där sedan 1950-talet. Det första intrycket Ellen fick för fem år sedan var ganska pinsamt.

- Kabinen var trånga med små fönster utan speciell utsikt och det var obekväma och kalla. En stor öppen spis tog upp mycket utrymme och resten bestod mest av en tid och ett träarbete. Bara efter många timmar på ritbordet insåg vi att detta kunde vara vår drömplats, säger Ellen.

Små och rika: På bara 52 m² har familjen mycket livskvalitet. Ett nytt stort fönster leder bergsvärlden in i stugan. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Funktionell och tydlig: Kök från Boffi fungerar också som ett ryggstöd mot soffan som alltid har funnits där. En glasplatta förhindrar stänk från matlagning. Öppna hyllor väljs istället för överlappningar för att ge en mer luftig känsla. Högskåpet kan dras ut och håller alla torra produkter. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Halvvägs genom rivningsarbetet upptäckte snickare som en av de viktigaste balkar under kabinen var bruten. På telefonen skulle han vilja rippa hela saken.

Men Ellen ville behålla den ursprungliga charmen.

- lyckligtvis vi funnit en lösning, så att vi kunde skydda atmosfären och känslan av att detta är att bygga där vissa har levt tidigare, känslan av lodge historia. Lösningen var att sätta in en ny lagerstråle och räta upp delar av golvet som sänktes.

- Det är viktigt att se omfattningen av ett sådant projekt och engagera professionella om möjligt. Med små barn och begränsad tid kan det ta en hand och bli en mardröm som aldrig är helt klar, rekommenderar Ellen.

Rymligt familjerum

Ny balk: Lösningen blev att lägga till en ny, med balken och fixera delar av golvet som sänktes. Foto: Foto: Privat

Ljus och ljus: Fönstret är placerat högt ovanför soffan för att bilda en tunn krok mot det stora fönstret. Kudden har Ellen stickad från resten garn. Valvet kom med stugan. Lampa, bord och mat från Hay. Soffan dras med lintoff. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

I arv: Lösningen med en dörr från köket är en trevlig minne för Ellen farmor. Det ger en bra kontakt med vad som händer utanför. Rullbanan sys av ett dubbelt lager av tunt lint. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Inne i allt var helt avskalat och isolerat igen. Boder, utedo och veranda ingår i stugan.Lyckligtvis kunde golv och tak behållas.

Små rum blev ett stort familjerum genom att riva några väggar. Här är köket integrerat som en naturlig del av vardagsrummet, där köksdisken också fungerar som en baksida för rymdbyggd bäddsoffa. En lösning som stöder stugan är en samlingsplats.

- Vi behöver i grunden inte mycket utrymme när vi är där. Koia var ursprungligen ganska klaustrofobisk. En större fönsterstorlek blev viktig för kontakten med naturen utanför. Faktum är att det enkla fönstret är mer aktuellt för stugan än de små fönster med fönsterluckor som fanns där tidigare.

Gjorde mycket själv

Även om familjen har använt snickaren för det mest avancerade arbetet, har Ellen och Stig gjort mycket av sig själva. Ellens erfarenhet som möbel kom till nytta.

Centrum: En tjockare eldstaden revs till förmån för en lättare konstruktion. Eldstaden är från Peishuset på Lilleaker. Röret är nytt. Hållaren är gjord av plankor som ligger utanför. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Införlivat: Det gamla uthuset och ett vardagsrum har omvandlats till ett praktiskt badrum och en gång. Det är kontinuerlig användning av naturliga material som tålar slitage och grov bostad. Gamla trä används igen. Natursten i badrummet, linnevävnader och zink. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

- Golv och slipning in och ut lyckades vi oss själva. Väggarna vi har efterisolerade, och med byte och dörren. I den gamla uthusen har vi infört ett nytt badrum.

Träet som rivits klipptes till trä. Efter fem år är lagret fortfarande på lager. - Några av skogarna slogs ut i regn och vindar ett år för att bära gul färg. Så blev det en fin patina. Hyllorna och sittbänkarna är nu fina och gråa.

Köket är kompakt, tätt packat som en kram av snöboll. Ändå fungerar det mycket bra, speciellt med dörren som leder till plattan som skapar en direkt anslutning till utsidan. En lösning som Ellen själv kommer ihåg från sin barndom, och som hon ofta går in på inredningen drar hon för andra.

Digital Free Zone

Familjen skidar, både ner och ner, i en liten slalomberget i närheten. Från stugan går de ofta till den betjänade bergsstugan Strutåsen, som är en naturlig samlingsplats för vandrare på Blefjell. På sommaren finns bergsturer och fiske som gäller.

- Ett bra liv i kabinen är att vara fri från TV och Ipad. Här har vi en digital frizon. För oss som familj är det viktigt att bli av med många störningar varje dag. Här läser du, chattar och lagar mat.

Återanvändning: Stolarna och valvet kom med stugan. Sovrummen är förpackade för att ge mer utrymme till vardagsrummet. Mörka nyanser stöder en intim och varm atmosfär. Väggarna är utrustade med Lady Sjøsand och en vattenbaserad kappa. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Komprimerad: Sovrummet gör bara plats för en bra dubbelsäng. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Barnvänligt: ​​Ett långsträckt fönster sparar dagsljus på golvet där barnen spelar. Skåpet glider nästan omärkligt med väggarna. Sovrummen är kompakta för att ge mer utrymme till vardagsrummet.Matt från Home & Cottage. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

När familjen känner för det, kan de besöka vänner som också har en stuga i området. "Kabinen är en lyx tillgång, trots att den är liten, så här sänker vi kraven. Det är lite gott, säger Ellen, som hon går i ugnen och gör sig redo för intrycket av fyra övernattningsgäster.

Läs också:

Denna stuga svävar över ljungen

Här är Norges dröm stuga

Här kan du köpa stugor tre gånger så snabbt som på andra håll i landet

ADVERT

Mest populära