All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Förförisk vid fyren

Kanske du måste vara helt kär för att njuta av ett hotellrum i bara 6 kvm och nästan världens minsta badrum på nedervåningen. Hur som helst - rum 47 i Molja fyr är det sista bidraget i Hotel Brosunds rustika värld i Ålesund.

Historia och modernitet

Snøhetta AS, Mads Emil Garde som projektledare, har gått i spetsen att göra något av jugend stadens gamla lager till ett modernt hotell och den gamla fyren ganska förförisk.

- Lagret byggdes som en del av det stora återuppbyggnadsarbetet efter den förödande branden i 1904. Huset är en kulturmärkt byggnad och ligger i vad som betecknas som ett nationellt landmärke för Norwegian Art Nouveau, säger Garde.

Efter många år som lager inhystes omvandlas till pensionat, men när familjen Flakk och företaget 62 ° NORD tog över hotellet, det var mer än mogen för en renovering, och de nya ägarna ville ha en högre standard, liksom att ta hand om husets historia och de ursprungliga mönster.

- Huvudidén var att betona byggnadens rustika egenskaper och på ett elegant sätt förmedla byggnadens historia som ett lager. Samtidigt var det viktigt att lägga till modernitet och komfort, säger arkitekten. Hotellet har för närvarande 47 rum, som alla är lite olika, även om stilen är densamma.

Skeive Challenges

Hundra år av denna kamp är fulla av minnen, men också av några skevda spår. Det har erbjudit flera utmaningar för arkitekter såväl som byggnadsarbetare. Inga två rum har varit lika, och många detaljer kunde inte dras i förväg men måste anpassas på plats.

- Innerbjälkar och trä hade blivit sandblästrade. När vi kom fram var de väldigt röda och så mycket torra ut. Vi gav dem vit olja för att mätta dem och att falla mer in i en palett av jordfärger. Alla väggar var vitmålade och utan liv. De målades i en mörk sandfärg. Vi mumlade över väggen, så de såg ut mer naturliga, säger projektledaren.

Att skapa funktionella badrum var en annan utmaning. Komfort och modern design bör hitta sin naturliga plats i det gamla förpackningens krokhakar, vilken fiskare innan hade slutat sitt våta liv.

- Glasväggar valdes i badrummet. Det hjälpte till att öppna rummen och ge en större känsla av rummet. Samtidigt kunde vi använda ljuset från badrummen för att skapa atmosfär i rummen, säger Garde. Badrummen visas idag som ljuskällor med sina ljusa kakel och frostat glasväggar.

Många av möblerna är designade i ek och borde lägga till en klassisk möbelkänsla till rummen.

- Alla fasta möbler är designade med en raffinerad detalj i vitoljad ek för att binda de råa strukturerna tillsammans med de moderna badrummen. De nuvarande timmerkonstruktionerna pratade med sig själva, och vi trodde att det fanns gott om utrymme att tona ner kontrasterna utan att förlora husets karaktär.Genom att använda material med hög detaljnivå, kvalitet och finish, var det möjligt att lyfta fram de gamla och industriella strukturer i en elegant och opretentiöst sätt, säger arkitekten.

Fyrførende.

Molja killen är den sista inredda rum och har varit vår egen, lysande milstolpe i trängseln av stadens många hotell - och inte bara där, utan även på nätet, där både utländska och norska turister hittar hotellet eftersom de söker fyren.

- Ägaren hade tanken att Moljas fyr skulle vara ögat på hotellet och det har blivit. Fyren skyddas också av Riksantikvaren och ägs av Ålesunds kommun. Hotellet har hyrt det i 100 år framöver, säger Garde. Hyresavtalet för fyren var att det behövdes bevaras så mycket som möjligt och fasaden kunde inte ändras.

- Inuti var det ett icke-inredda rum på första våningen som vi dekorerade badrummet. På övervåningen blev det en säng som fyller halvcirkelrummet, förklarar Garde. Fyren är totalt endast 13 kvm, är uppdelad på 2 våningar och innehåller entré, badrum och sovrum. Genom det lilla fönstret har varit på sängen på andra våningen fullt synfält till öarna utanför Ålesund och Atlanten vid horisonten.

Alla rum layouter och material i hela hotellet är också gjort med syfte att skapa en atmosfär som påminner om italienska land levande, samtidigt som komforten av dagens gäster förväntar sig. Små detaljer som gardinstänger som ser ut som rostiga rör, infälld belysning, liksom samordnade jordfärger på väggarna, grov lingardiner och mjuka filtar är alla faktorer som bidrar till att skapa rätt stämning. Och genom böjda fönster kan du se fiskebåtarna fånga dagen innan du somnar i en liten bris.

- Ett av värdena för hotellet är att det ska vara förförisk och när man överväger de olika sinnena som smak, syn och atmosfär, säger hotelldirektör Kristin Bjaanes som ständigt känner att förförde turister kommer att ta lite av hotellet i form av en liten stråle eller två.

ADVERT

Mest populära