All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Säkerställa trappan - undvika skador

Ipsos MMI, på uppdrag av den norska Association of the Blind, som nyligen presenterade nedslående siffror när det gäller skador i trappan. 731. 000 personer över 15 år har haft olyckor i trappor eller kanter under det senaste året. Detta har resulterat i 108 000 benbesök, 68,00 skador och 41 000 huvudskador under samma tidsperiod.

- Alla förstår att synförlust kan göra det svårt att uppleva hinder i miljön, till exempel trappor och nivåskillnader. Men vi i League Association är angelägna om att finna att alla drar nytta av ordentligt utformade trappor. Denna studie visar att det är viktigt även för normalt siktade trapporna och kanterna är korrekt utformade, säger Sverre Fuglerud, chef för information och presstjänst av den norska Association of the Blind.

"Alla" är skadade i trappan

Det är långt ifrån bara barn, äldre och svagare som skadade sig - snarare tvärtom!

- Det är dock oväntat att det inte är den äldsta som sannolikt kommer att vara i fara. Enligt undersökningen är åldersgruppen 15-24 år med störstolycka. Allvarliga skador är dock högst i gruppen över 60 år. Detta visar att riktig design är viktig, oavsett vem du är och hur gammal du är, säger Fuglerud.

Hur man säkerställer din trappa

Matta löpare i trappan är en bra lösning.

Matta

Mattor är kanske det bästa sättet att säkra trappan. Förutom att minimera risken för att falla, kan en matta också minska risken för allvarlig skada om olyckan fortfarande borde vara ute.

Skulle du ha matta i trappan, har du tre alternativ: halvmånad, löpande och massiv matta. Halvmånen scenen är lösa mattan delar, formade som crescents, som är limmade direkt till steget. En löpare som är fäst med stavar (och eventuellt lim) behöver inte täcka hela steget och du kommer att kunna se den ursprungliga trappan på sidorna. Vadderad filt innebär att hela trappan eller hela inredningen är täckt med matta och är en stabil och bra lösning som kan användas både på raka trappor och svängtrappor.

Frostskyddsmedel finns i olika sorter.

Anti-slip Pulver / Lack

Om ett mer osynligt glidskydd är önskvärt, finns det produkter som gör ytan mindre halt. Ett alternativ är ett slipmedel som blandar sig i golvfärgen eller -färgen, som Becker's Anti-Glare, som består av luftfyllda glaspärlor som kan klara tusen steg. Ett annat alternativ är Liberon Sklisikring, som är en lack som redan är blandad med korn som bildar ett litet osynligt lager i ytan.

Trappenese är en lista som ligger på kanten av steget.

Trappenese

Trappenese är en vinklad lista som fästs på toppen av skruvarna eller limsteget för att förhindra glidning på kanten.Trappan finns i många sorter och material, såsom plast, aluminium, mässing, stål och trä.

Slip-resistent tejp finns i olika färger.

Slipband

Slipband är ett annat enkelt och effektivt alternativ. Tejpen rullas i olika bredder och har en grov yta. Den mörkgråa sandpapperliknande varianten som används på offentliga platser finns också i en mer diskret version som är transparent. Skulle det bli för mörkt i trappan finns det ett slitstarkt tejp som avges av ljuset och kommer att bli självbelysande i mörkret. Slipskyddande tejp kan även användas utomhus.

Stegen har en mörkare nyans än scenen.

Belysning och färg

Bra belysning av trappan är också viktig för att undvika fall. Se till att det finns gott om ljus i trappan. Du kan också göra övergångarna i trappan mer synliga genom varierande färgförbrukning. Till exempel, i en helt vit trappa kan det vara svårt för synskadade att se övergångarna. Genom att markera stegen, eventuellt endast de nedre och övre stegen, med färg, är det lättare att komma på trappan.

ADVERT

Mest populära