All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Säkra ditt hem från inbrott

->

Det finns fortfarande färre inbrott - även på sommaren. Detta visar färska siffror från Gjensidige. En huvudorsak är att husägare är bättre förberedda för inbrott.

Stabil nedgång

Under 10 år har antalet inbrott minskat med 64%. Det har i allmänhet varit en stadig nedgång i landet, men fortfarande riskerar att drabbas av inbrott störst i den centrala stadsdelen säger Magnus Haldorsen, produktutvecklare för hus, småhus, möbler och värdeobjekt i Gjensidige.

Inbrott är dock inte den som har störst inverkan på priserna för att försäkra ditt hem. Det har dock eld och vattenskador. Det är här de största utbetalningarna kommer. De största rabatterna i försäkringsbolaget uppnås genom att säkra fastigheten mot brand och vattenskador.

- Men inbrott är tråkiga för dem som upplever det. Att någon har varit i ditt hus och stulna värdesaker kan upplevas mycket dramatiskt, säger Haldorsen. - Vi rekommenderar att du installerar ett larm eller minst ett säkerhetslås.

Alarmer förebyggande

- Larm är viktigt. För det första är tjuvarna kortare inne i hemmet och de verkar inte ha så mycket med sig. Dessutom verkar det förebyggande - tjuvarna är glada att gå vidare till nästa hus där det inte finns något larm, förklarar Haldorsen. Det är uppenbart för alla att bostäder har installerat larm och är anslutna till ett säkerhetsföretag.

- Säkerhetslås är en annan viktig åtgärd. Det gör det svårare att bryta in, och tjuvarna måste hitta alternativa sätt att utföra större föremål. Dessutom har detta visat sig vara effektivt för att förhindra att oönskade gäster vistas i bostaden länge.

Minskar försäkringspremie

- Ett säkerhetslås är en engångs mind-investeringar, som inte kostar så mycket att få installerat, men du har att vänta ett par tusen kronor. I gengäld minskar vissa försäkringsbolag premien, säger Magnus Haldorsen.

Läs också:

Varför älskar katten att sova i ditt huvud?

Varför ligger katten nära ditt huvud när det finns gott om plats i din säng? Du får svaret här!

Om du installerar larm som är anslutna till en central kan du uppnå upp till 14% rabatt. Dessutom behöver du inte betala din självrisk om du fortfarande är otur och upplever inbrott.

Om du installerar ett larm kan du kontrollera vilka säkerhetsföretag som ditt försäkringsbolag måste hantera, så att du får ett billigare pris på installations- och driftsavtalet.

Även om antalet inbrott minskas drastiskt, statistiken från Gjensidige att sommaren är 8% fler inbrott än i andra månader. Det är därför fortfarande viktigt att vara särskilt medveten om hur man lämnar huset under sommarmånaderna.

Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att ditt hem blir tjuvens nästa offer.

Åtgärder för att förebygga inbrott

Läs också:

Har du något av dessa saker hemma? De kan vara farliga!

Många produkter återkallas eftersom de kan vara direkt farliga att använda. Kontrollera om du har sådana fall på den här översiktslistan.

 • Se till att huset ser mest bebodda inuti, ut och ut.
 • Tillåt dig med din granne när det gäller post och papperskorgen.
 • Fråga postkontoret och tidningen att sluta leverans när du är borta.
 • Tid växlar till ljuset inifrån och ut och till radion kan vara klokt.
 • Vidarekoppla din telefon till orten.
 • Kontrollera alla dörrar och fönster.
 • Försäkringsgodkända (FG-godkända) lås är en bra investering.
 • Ta extra hand om dolda fönster och dörrar.
 • Envägsskruvar på ex. källarfönster hindrar windows från att luta ut.
 • Fysiska hinder gör tjuvarna spenderar mer tid och ger mer ljud.

Larm gör det svårt för tjuven

 • Det finns mycket sällsynta inbrott i hem med larm.
 • mer alarmerande är en viktig anledning till att antalet inbrott har minskat under de senaste åren, i kombination med att människor förmodligen är mer medvetna om hur de lämnar hemmet för semester.
 • Avkastningen för tjuven är i genomsnitt 70 procent mindre i hem där larmet utlöses.
 • Larm gör arbetsförhållandena värre för inkräktaren.
 • Det bästa är att ansluta larmet till ett säkerhetsföretag.
 • Larmet ska vara FG-godkänt. Kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker. Om du tidigare har installerat FG-godkända lås eller larm, kontakta din närmaste försäkringsbyrå. Då kan du få rätt till en säkerhetsrabatt. Med ett centralt anslutet larm kan du uppnå upp till 14% rabatt.

ADVERT

Mest populära