All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hemlig budgivning

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I sålde Norge hem på öppna bud rundor: Broker ringar runt och höra om nästa Mannen på listan är villig att ge mer än den föregående. Och så vidare tills det bara finns en kvar. Vinnaren vet också hur mycket mer han eller hon gav för hemmet jämfört med de andra budgivarna.

Vi har tittat närmare på våra danska grannar principer för bostadsförsäljning - och de är, kort sagt, g (d) önskar Maerk .

Hemlig

Danska dilemma: Hur mycket ska du lägga i kuvertet? Visa mer

- I 5-10 procent av hemförsäljningen säljs fastigheten med hjälp av en budrunda, som vi också kallar för en licens. Det här händer bara när det finns mer än en nuvarande köpare ", förklarar Inge Ørtoft på ett av Nyhus Aalborgkontor.

- Budgivningen är att de som vill köpa fastigheten tecknar ett inköpsavtal där de anger försäljningspriset och förvärvsdatumet. Brevet levereras sedan i ett slutet kuvert till mäklaren och säljaren är närvarande när bokstäverna öppnas. Säljaren väljer vilken av anbudsgivarna att han vill sälja till, och det kommer nästan alltid att vara den som har bjudit mest för fastigheten, säger Ørtoft.

Pengespel

Det betyder i verkligheten att det är helt omöjligt för någon köpare att veta hur mycket extra han har att erbjuda om han verkligen vill ha hemmet. Varför ska han bara betala till exempel 10 000 dollar över den andra, eller borde han faktiskt betala 175 000 över avgiften? Det är med andra ord ett riskfyllt chansspel.

Men hur mycket är det vanligt att bjuda över det uppsatta försäljningspriset?

BUDRUNDER

Vilken modell för budrundor gillar du bäst?

Ingen av dem (21%) 95

Övergången är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

- Allt mellan 0 och 100 000 är vanligt, men det skiljer sig självklart något efter husets pris. Den vildaste jag letade efter var en lägenhet på 1,5 miljoner där den erbjöds 150 000 kronor mer. Men i Aalborg, om du frågar en mäklare i storstadsområdet kan du få ett annat svar, avslutar Ørtoft.

Men man kan inte säga att det är lite orättvist sätt - en köpare kan säkert bli

klokt

för att ge mycket mer för fastigheten än vad som egentligen varit nödvändigt? - På sätt och vis kan man säga att det hade varit mer rättvist med den norska modellen, men å andra sidan kan man också vända på frågan: Om du vill använda den här metoden, du bestämmer vad du tycker är okej att betala för huset, och du kommer inte bli lockad till en budrunda där du inte vet var du slutar, säger Ørtoft. Fastighetsmäklare Mogens Vinther, ägare till en av de övriga invånarna i Nyboligs Aalborgkontor, är lite mer försiktig när det gäller att beräkna hur mycket ytterligare bostadsbudgetar går.

- Högst tio procent av de fastigheter vi säljer säljs i budrundor. För de helt exklusiva egenskaperna kan bud lämnas in som är tio procent högre än det fasta försäljningspriset. Men för vanliga hem är anbuden ganska små - till exempel mellan 25 000 och 50 000 kronor över priset, säger Vinther.

I staden Kingston

Kommunikationskonsulent hemma, Torben Jastram, konstateras att cirka 5-10 procent av bostaden i Köpenhamnsregionen säljs i en budrunda. Men han förklarar att det beror på den nuvarande bostadsmarknaden (som för närvarande är ganska het).

- De flesta bostäder säljs 0-5 procent över det angivna försäljningspriset, men bra bostäder kan falla med tio procent över priset. Anledningen är bland annat att det i vissa fall är svårt för mäklaren att fastställa ett korrekt försäljningspris, speciellt i de fall där det finns talkhus (speciell, unik egendom, red.), Säger Torben Jastram.

Kort sagt:

Alla fastighetsmäklare vi talade med påpekade att det var mycket viktigt att budrundorna var etiska korrekta. Och att du bara borde göra bud i slutet kuvert.

Problemet är bara att de danska budrunderna inte alltid fungerar perfekt. Du kan läsa mer om här: Trial med sluten budrunda.

ADVERT

Mest populära