All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Säsong för förfrysning

De betalningar från försäkringsbolag har ökat kraftigt under de senaste två åren, trots att antalet skador har minskat något. Det uppskattas att det betalades 40 miljoner kronor mer för köldskador i norska hus och lägenheter under 2007 än under 2005.

Försäkringsgivare betalas 1, 46 miljarder i ersättning för vattenskador under 2007. Var tionde vattenskador orsakade av frusna vattenledningar som brast, det vill säga 146 miljoner kronor.

Julläckage Skador uppstår när vatten fryser till is i rören. När detta händer ökar volymen med 10 procent.

- Trycket ökar i hela vattenlinjen, och linjen kan bryta någonstans, säger rörmokare mästare Carsten Skottner Engh i årets rörmokare Business Värme & Bad Porsgrund Rørleggerforretning.

Många av skadorna händer under julhelgen och kan undvikas.

- Ökningen av skador beror på att människor inte tar det så noga med att stänga entréplan kranen innan de lämnar för juluppehållet. Många glömmer stressen före jul, medan andra inte är medvetna om vikten av att minska vattenförsörjningen till hemmet.

Fler möjligheter Nu finns det en ny funktion som heter Wireless Automatic Stopwatch.

- Med hjälp av en knapp, som vanligtvis finns vid ytterdörren, kan du enkelt stänga av vattnet för att stoppa kranen när du lämnar huset.

Rörmokare utför också en vattenkontroll av fastigheten för en rimlig summa pengar. En sådan kontroll kommer i många fall att avslöja om ett hus är särskilt benäget för frostskador.

Det finns också vattenstoppsystem som stoppar vattenförsörjningen med vattenskador.

Gamla hus utsatta Ökade elpriser de senaste åren medför att många sänker temperaturerna för mycket innan de lämnar.

- Om du går på semester medan den är mild, är det snabbt att glömma att kyla kan komma plötsligt. Ofta får vi en riktig kall årstid under jul och nyår ", säger rörmästarens mästare i Warm & Bad.

Speciellt äldre bostäder utsätts för migration, och många är inte medvetna om hur mycket det kan rita från gamla fönster.

- Om det blåser kraftigt och temperaturen sjunker till minus 10, får många människor ett problem. Därför är det lämpligt att lämna dörrarna öppna för alla rum med vattenrör så att värmen släpps, säger Skottner Engh.

Minns kran Men det är inte bara fryst och brutna vattenledningar som kan göra stor skada medan du är borta. Många slutar inte stoppa kranar för tvättmaskiner, diskmaskiner och amerikanska kylskåp.

- Slangarna står då vid konstant tryck på vattnet. Tätningar kan röka, och då kan det finnas stor vattenskada. Därför huvudkranen lättast att stänga, säger rörmokare mästare Heat & Bad.

ADVERT

Mest populära