All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Drevning är inte alltid

fogar runt dörrar och fönster kan vara en effektiv åtgärd för att minska utkast, eller i tekniska termer: För att minska ventilation på grund av vind och termisk flytkraft. Ju mer kall luft som blåser genom sprickor mellan fönster och ram, eller dörr och ram, desto effektivare tätningsremsor. Men det är en fråga som många glömmer att fråga när man monterar listorna, och det är: Har jag för mycket ventilation?

- Om svaret är ja, fortsätt bara med listorna. Om svaret är nej, du bor i ett gammalt hus, väggarna är ganska snäva och du har ingen mekanisk ventilation och är osäker på om du har tillräckligt med luft rörelse inne - så ska du stanna upp och tänka, säger ledande forskare Sverre B. Holos av Sintef Building Research.

Huset behöver andas

Hus måste nämligen andas, måste luft bytas så att du bli av med fukt och föroreningar inifrån. Med tätningsremsor riskerar du att vara för tät, vilket kan ge upphov till fukt och dåligt inomhusklimat. I många fall är drag därför nödvändigt ventilation.

I andra fall upplever vi att det inte tar bort kall luft som spränger genom sprickor. Det finns bara luft som kyler ner till fönstersytan.

- Det kan vara ett nära skott mellan fönster och ram, men det känns som om det är på kalla vinterdagar. Det beror på att gamla fönster i äldre hus har kalla fönster. När den varma inomhusluften kyls ner till kalla fönster faller det och vi får vad som kallas kallstrålar. Detta kommer i många fall att kallas kalla rörelser, utan det, säger Holøs.

Nya fönster

Tyvärr rekommenderar han för plånbok att man sätter in nya fönster, där själva fönstret är mycket bättre isolerat.

- Då får du högre komfort, men igen samma problem som du stänger där det var luftning före. En lösning på problemet kan vara att sätta in en ventilventil någonstans där det inte kommer att orsaka utkast på husets invånare. Således kommer du fortfarande att ventileras. Nackdelen är naturligtvis att nya fönster kostar mer och är mycket mer omfattande att montera än några enkla tätningsremsor, säger Holøs.

För husägare som har eller kommer att uppgradera till balanserad ventilation med värmeåtervinning är situationen annorlunda. Dessa är vanligtvis säkrad tillräckligt med luft genom ventilationssystemet och varje luftläckage som de klarar av tätning ger bättre komfort och trevligare värmekonton.

ADVERT

Mest populära