All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Doftande silver

->

Doftande växter hör inte bara till sommaren. Du kan fortfarande njuta av plantornas berusande aromer. Välj doftande växter med coolt silverfärgat lövverk för ett elegant lock till de mer färgglada blommorna. I plantager bidrar de silverfärgade växterna till att skapa spännande kompositioner.

Om du väljer rätt silverfärgade växter kan de dekorera långt på hösten. Planta dem tillsammans med skördar och finnar, och du får fantastiska kompositioner som tålar frost. Även krysantemum, cyklamen och murgröna kan något kallt, men dessa anläggningar har företrädesvis en gradvis tillvänjning till lägre temperaturer.

Anne Elverum av informationskontor av blommor och växter (OBP) särskilt rekommendera två anläggningar, förutom dekorativa värde, tolerera några kalla och har en lövverk med god doft:

Sypressurt ( Santolina mern )

Cypress är en flerårig växt som har en vacker silverliknande lövverk och gula runda blommor. I Norge odlas sypressurt främst för sin speciella bladverk och används ofta som en kontrast anläggning i samodling höst. Dessutom har sypressurt en mycket bra lukt. Växten kan tåla lite kyla, men kommer inte att kunna övervintra utan att täcka.

Curry Plant ( Helichrysum italicum )

Karri Växt blommar med små, senap-gula blommor i midsommar. Bladen är grå, silverliknande, och de smakar och luktar curry. Anläggningen är relativt okänd som en kryddväxter med oss, men används i södra Europa som kryddor och te. Med oss ​​säljs det på sensommaren och på hösten, och det är en typisk planteringsanläggning. Motstår någon frost, men övervintrar inte.

Avlopp är viktigt

Det hjälper lite med växter som tålar frost om krukorna bryts. Även burkar som kallas frostsäker kan spränga om de fylls med vatten som fryser.

Överflödigt vatten måste kunna tömma ur burkarna. Att lösa detta bäst genom att använda lecakulor i botten, och företrädesvis ett skikt av filt eller tyg över för att förhindra att jorden når botten och täppa till hålen. Fyll burkarna med ny, bra jord. Och kom ihåg att plantorna behöver mindre vatten när temperaturen går ner till noll.

ADVERT

Mest populära