All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Skandinaviens största möbelmässa

Du kan vara yr från mindre: Stockholm Furniture Fair sträcker sig över fem hallar, som en återspegling av världens fem kontinenter. Varje hall är som en separat värld, där alla känner till sitt utrymme och alla vet vad de får.

Här finner vi de unga, nya designers som uppvisar deras färska prototyper, kanske för första gången, i hallen för tillfället döptes Green. I hallen bredvid Suser Dressmann klättrade affärsmän och köpte möbler till de stora varuhusen. Nästa hall erbjuder en blandning av lampor, möbler, badtunnor, kuddar och knagger. Och i vår egen hall finner vi de stora designerna vars exklusiva möbler, tyger och lampor många bara drömmer om. Dessutom presenterar hedersgäst Naoto Fukasawa höjdpunkter från sin karriär i entrén Entretorget.

Vi är här för att hitta möbler och interiör som sätter trenddagsorden under 2006.

Detalj från svart högglansskink från Swedish Voice.

Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Visa mer

Högglans svart - med vit bläck

Den svarta och vita trenden är inte helt ny. Svartvita mönster, helst i barockstil, har sett en stund nu. Det vi ser i år är en vidareutveckling av denna trend. I år svart huvudrollen: Det bör vara svart som ebenholts - och ofta högblank, som den nya kollektionen Glossy Black av Artek, som omfattar den gamla goda Alvar Aalto klassiker i ny, glänsande färg.

Isped den svarta vi såg mycket elfenben vit, och några vita tonade ner till beige. Ibland hade grått ägt rum bredvid de stora svarta lägenheterna.

Grön och naturlig från svenska Moltex.

Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin mer

Garden Trend

Garden trend vi såg bestämda tendenser i alla former. Vi såg en vägg tapeterad med bilder på vita vägar, vi såg utställare som hade däckat sitt ställning med falska träd. Hennie Interiors för Slettvoll hade dekorerade med små buskar. Man kan ta ut den helt, såsom Hitta Schjøll fiktiva Else-Berit, eller så kan du dekorera med kuddar, lampor eller andra dekorativa element som tar naturen in i vardagsrummet.

Så länge det är grönt är det okej.

Green är dock med svenska Offecct.

Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin mer

Green i alla varianter

För det fanns en färg som var kvar i Stockholm, var det grönt. Överallt vände vi oss runt gröna stolar, mattor, väggar, lampor, kuddar ... tackade gärna en tärningschockrosa eller äkta magenta.

svenska Offecct, inklusive produktion av stolen Spline från Norway Says, visade upp produkter både på showen och i en lägenhet i staden - i samarbete med Bang & Olufsen. I displayrummet The Residence var alla rum i olika färger - ett av rummen var naturligtvis grönt. På bilden till höger ser du stolen Zero, designad av Marre Moerel.

Grönt mönster på danska Montana.

Foto: Montana. Foto: Montana Visa mer

Coola mönster

På mässan träffade vi Knut Skoe, direktör för möbelrådet. Han påpekade att det hade varit mycket mer mönster överallt: inte bara på tyger utan även på mattor. Och helt rätt - på mässan var vi omgivna av mönster, allt från stiliserade grafiska mönster till tapeter och väggar, till små och stora blommor och avantgarde mönster. Ett mönster som gick på en mängd olika möbler från olika tillverkare var ett blommigt material Tord Boontje har designat för den danska tillverkaren Kvadrat.

Den danska möbeltillverkaren Montana, vilket är nästan danskt lagring, kombinerat grönt med grafiska och utställningsmonter fronter och bakre väggar av glas med screentryck i färger ekologiskt grönt och Opal. Mönstren, designad av Victor Ash, beskrivs av Montana som en direkt hänvisning till naturen, med allusioner till teknik, kommunikation och flöde i tid.

Den enorma Zeppelin-lampan, från Flos.

Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

Bra ljus

Ska det vara. I år är lamporna stora - i konstiga former, bestående av flera små bollar eller gjorda av otraditionella material: låt det vara lätt och låt det vara stort.

strålkastartillverkaren Flos, känd för klassiska Arcos, visade ett stort mönster av en lampa, Zeppelin Marcel Wanders, vars hela 180 cm i diameter. Det verkade som om en spindel hade spunnit ett tjockt vitt nät runt en ljuskrona. Dessutom såg vi de små svampliknande Gatto lampor av Achille Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni, samman till en hel liten skog. Ju mer desto bättre.

Alvar Aalto stol - nu i högglans svart.

Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg mer

Gamla nyheter, återigen

Även om du vandrar från en konstruktion monter till en annan, från ett nybakat marvel till nästa, så det är fortfarande inte så är lika flashig ny. Lyckligtvis - det hade blivit dyrt.

Designklassikerna, de stora, utgör sin egen klass, och de är väldigt få. För oss vanliga dödliga är det skönt att se att designers kan utveckla produkter från förra året, eller helt enkelt påminner den gamla goda möbler vi har känt - och varit förtjust i - under många år.

Möblerna ges en aldrig så liten vridning, ibland så liten att även ett upptagen öga inte kan se den nya i det gamla. På så sätt kan klassikerna presenteras som en nyhet på showen. Som med Artek, tillverkaren av Finn Alvar Aaltos klassiska möbler.

Scandia Senior har varit på diet.

Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg mer

DinSides skickade det svårt att se vad som var nytt - omgiven som hon var med välbekanta former - och fick veta att det var nya, High Gloss svart avsluta möblerna som var nya på året. Kunde hon inte se den? Norska Fjord Fiesta nylanserade Scandia Senior, en av de mest internationellt kända norska stol klassiker, minus en spjäla stol. För oss som inte har tid, pengar eller energi att möblera hela huset att följa varje ny trend, är det verkligen inte en nackdel att konstruktörerna dra ut det gamla, i ny skepnad.

Mer på den norska designen nyheter på Stockholm Furniture Fair, kan du läsa om här: Nya och norska i Stockholm .

Andas ut - rosa är lag. Här från The Residence .

Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin mer

Frihet att välja, att blanda

Om du väljer grafik, gröna väggar, eller om du svär till svart - valet är ditt. Även rosa är tillåtet så länge det ligger i den chockerande änden av skalan. Vid The Residence var alla i ett rum shock rosa, från tapeter på väggen för fåtöljen Woob, formgiven av Eero Koivisto.

Du kan också säkert ta med den gamla och kombinera färger och möbler själv. Blanda inte alla nya - titta på trenderna i ett långsiktigt perspektiv och sätt ihop vad som passar dina behov. Bli inspirerad av de stora interiörtrenderna, men var inte rädd att det inte är så du tittar på bilder. För Finn Schjøll sade Gift och interiör mässan i Lillestrøm i januari:

- De yttre kanterna av galenskap bör inspirera oss, inte allt vi ser är sant.

Mer från Stockholm Furniture Fair på DinSide:

Nya och norska i Stockholm

Fytterakker'n för en stol!

Swedish Design Hope

Erkännande

Undrar vad som var trendigt förra året - och kanske är det inte längre? Läs vad vi skrev på mässan förra året:

Högt färger 2005

Svenska stor kraftsamling

Humoristisk plæstikk

ADVERT

Mest populära