All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Säga adjö till gulnade panel vid påsk

Vid påsk fyllt fjällstugor över hela landet med skidentusiaster norrmän. Men annars på året finns det många hytter tomma. Vi spenderar inte så mycket tid här som hemma. Därför är det extra viktigt att använda tiden när vi är på stugan först. Ta därför en liten paus från brädspel och skidåkning och gå till attack på den gulnade panelen.

Vi norrmän älskar att vara i bergen vid påsken. Vi går in i stugorna med varma filtar och en kopp kakao. Men kom ihåg att kabinen också behöver vård på regelbunden basis.

Farväl till gulnade panel

Det är inte få norska fjällstugor som lider av samma öde: den gamla träpanel har gjort sin prägel på kabinen i årtionden, men gulnande för varje år som går. Tillbringa några timmar påsk för att ge det ett nytt liv.

- Många vill bevara den synliga trädstruktur, men samtidigt får väggarna ljusare eller i en annan färg, säger Thor Ingar Røneid på Scanox.

Naturlig färg

Många vill ha den synliga trädstrukturen i panelen. "Då kan en panelbi vara ett bra alternativ, säger Thor-Ingar Røneid på Scanox.

Han rekommenderar att du tänder eller färgar panelen med en panel eller panellampa.

- Tyrilin Panelbeis och Panellysner är bra lösningar för både obehandlat och tidigare behandlat trä. Om du är osäker på om panelen behandlas tidigare, är det klokt att använda något du vet är också lämplig för ytor som tidigare har lackerade, oljas eller lackas, säger Røneid.

Hitta Robøle hos IBG rekommenderar en liknande lösning med Panel White som utgångspunkt om du vill tända panelen.

- För de som vill lägga lite färg i träet, är PanelCover en bra lösning. Den har en täckande effekt utan att gömma veden. Den kan användas på obehandlade och tidigare målade paneler. Om panelen har målats måste den vara matt med fint sandpapper innan rengöring och applicering, förklarar han.

Många pigmenter

Vilken lösning du väljer att gå för beror på hur mycket av den ursprungliga panelen du vill täcka. Om du vill minimera mängden saltlösning kan det vara tillrådligt att använda mycket pigment.

- Om du vill gömma det mesta av det bruna, men inte måla, kan du använda Decorative Wax Intensive. Det är mycket rikt och har många pigmenter, säger Tom Eidsether på Osmo Nordic.

Olja eller lack

Det tar inte mycket tid att tända en gul panel. - Blodpanelvaxet droppar inte och är lätt att applicera. En stroke är ofta nog, säger Audun Klauseie på Alanor.

Audun Klauseie vid Alanor rekommenderar att du antingen använda Liberon Hardwax olja eller Bloom Panel vax på obehandlat trä.

- Panelvaxen fungerar som en färg, och se till att du inte har för hög rumstemperatur vid applicering. Detta gäller för alla vattenbaserade produkter. Hård vaxolja är lätt att arbeta med, eftersom det inte skyddar lätt, förklarar han.

- Panelvax är också perfekt för användning på tidigare behandlad panel. Det är lätt att arbeta med och har en geléliknande konsistens så det flödar inte, säger Klauseie.

ADVERT

Mest populära