All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Utgifter i svåra tider

Om vi ​​tror på resultatet av den senaste webbfrågan, har vi i Villas-läsare goda vanor. Ungefär hälften av oss i villaläsare sparar pengar på högkonto eller sparkonto, medan en av fem säger att de sparar pengar.

Enligt Christine Warloe, Nordeas konsumentekonom, är siffrorna långt ifrån bekräftande en annan undersökning i november i november av norska vanor. Vid den tiden svarade 49% att de hade ett månatligt sparavtal med ett fast belopp, medan 14% svarade att de sparade varje månad, men inte ett fast belopp.

- Samtidigt fann folk att människor i genomsnitt räknar med 2390 kronor per månad. Det är en solid mängd, säger Warloe.

Av Vi i Villas läsare säger två procent som de sparar i aktier, medan åtta procent säger att de sparar på andra sätt. Det senare kan vara så många, men det är inte otänkbart att vissa lägger pengarna i fastigheter.

- Norrmännen är kända att spara i form av hus och stugor. Det betyder att vi skulle vilja ha stora pengar upptagna i våra hem, men samtidigt är dessa värden svåra att realisera. Därför borde du även ha andra former av besparingar, säger Warloe.

Fördröjda madrassbesparare Av dem som svarade på webbfrågan hävdar tre procent att de lägger besparingarna under madrassen eller på spargrisen. Pengarna är säkert lättillgängliga när du lagrar dem hemma, men det är säkert inte.

- De flesta banker i Norge är säkrade genom Bankens garantifond, så pengarna upp till två miljoner är i gott skick. Det finns större osäkerhet när det gäller att spara pengar hemma, för här kan du förlora dem på grund av brand eller inbrott. Dessutom ger spara i madrasser ingen avkastning, och du förlorar en vinst, säger Warloe.

Men vad räddar vi verkligen? Vi i den informella webbundersökningen av villor har bara frågat hur människor räddar. Nordea undersökte emellertid frågan om vad norrmännen sparar. 67% svarade att de sparar till buffert för att ha pengar i ryggen när oväntade utgifter uppstår. 34% svarade att de sparar på semester medan 30% sparar för ålderdom.

- Andelen i den senare kategorin borde troligen ha varit högre, för vi ser nu att med den nya pensionsreformen kommer fler människor att behöva rädda ålderdom. I synnerhet kan många kvinnor bli överraskade när de blir pensionärer, eftersom de inte har arbetat tillräckligt länge och tjänat tillräcklig pension, varnar Warloe.

Framtida sparstrategi 14 procent av läsarna svarar på förra veckans webbfrågor hävdar att de inte sparar alls. Om du tillhör gruppen och du inte redan har en sparstrategi kan det vara dags att konfigurera en nu.

För att spara upp, rekommenderar konsumentekonomen att du först tittar på de mål du har för dina besparingar och där tillgängliga besparingar borde vara.En biljon av besparingar i en buffert, ett högräntekonto och långsiktiga besparingar kan vara användbara.

Bufferten ger dig en säkerhet mot oförutsedda utgifter och borde vara cirka två månadslöner. Pengarna här borde vara relativt lätta att nå, så du kan ersätta en trasig tvättmaskin eller en trasig väg utan problem. På high-end-kontot med bra räntor och begränsade uttag per år kan du spara saker och händelser som är lite längre fram, till exempel semester, bil, båt eller bröllop. Och de långsiktiga besparingarna kan vara att reflektera över pensionsförmåner i ålderdom.

Du är i magen

- Om du har en långsiktig sparande, kan fondet vara en nonsensbesparingsform. Historiskt sett har denna sparande form visat sig ha en högre avkastning än bankbesparingar. Jag vet att vissa tycker att det är skrämmande att spara pengar som marknaden är idag, men trots sådana fall har denna form av besparingar gett bättre historisk avkastning, säger Warloe.

I den utsträckning som norrmän gör misstag när de sparar, är det vanligtvis förknippat med den långsiktiga räddningspersonalen.

"Många gör misstag är att de köper när marknaden är bra och de hör att grannen eller vännerna har tjänat pengar på pengar, men då säljer de när marknaden går i rädsla för att förlora pengar. Om du sparar pengar bör besparingshorisonten vara minst fem till sex år, och du bör inte vara beroende av att ta ut dina pengar på ett visst datum. Då minskar du risken att sälja med förlust, säger Warloe.

Lär dig barnens vanor

Har du barn behöver du inte vänta på bra besparingar. Men gör inte barnen till en dyrkan genom att spara allt på deras vägnar.

- Besparingar har en avtalsenlig effekt. Barn bör lära sig att spara först och använda efteråt. Har du haft bra besparingar som barn, tar du dessa attityder med dig i livet, och det blir lättare att utveckla en hälsosam ekonomi som en vuxen, säger Warloe, som har barnbesparing som ett av hans heartbreaks.

Hon rekommenderar att föräldrar gör riktiga besparingar för barnen och att de låter dem delta i besparingarna. Hämta sedan spargrisen, använd klistermärken och spara kalender och låt varje märke representera en hundklap eller tusen flik eller hitta andra roliga sätt att göra besparingarna livliga för de små.

- Innan vi hade bankböcker kunde vi se hur mycket som lagts till. Denna dimension vi har förlorat idag, men föräldrar kan göra något åt ​​det. Förklara för barnen hur mycket pengar de har nu och hur mycket de har kvar innan de kan köpa cykeln eller Xboxen de vill ha. De lär sig mycket, avslutar Warloe.

ADVERT

Mest populära