All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Räddar inventering efter brand

Text: Dag Erik Kongslie

I juli 2011 blixten slog hus Per Hille och Anne Marie Fredheim i Asker. Blixtnedslaget orsakade att andra våningen skadades fullständigt och huset måste flyttas. Idag bor de i en hyralägenhet i Asker, i avvaktan på att brandförvaltningen i huset slutförts.

- Det var en chock att höra att huset hade varit i brand. Ingen var hemma när det hände och det var bra, för en säng var helt utbränd. Vi var väldigt rädda för att alla bilder och personliga tillhörigheter förlorades för alltid, säger Fredheim.

"Vi är mycket glada att du kan spara mer än vi trodde på förhand," säger hon.

Reparationer tillgångar

- När det handlar om skadebegränsning för brännskador är denna lilla extra komplicerat eftersom det ofta innebär också vattenskada till följd av brandbekämpning.

Även om de flesta kunder förväntar mattor och stoppning som har skadats av brand eller översvämning behöver bytas ut, kan man använda en mängd olika tekniker för att avlägsna alla spår av vatten och rökskador och återgå saker till samma skick som innan skadan inträffade, säger Coor Service Managment, AnnaCarin Grandin, vem gör skadan i Fredheim och Hillestads bostad.

Den här tjänsten sparar värden som ofta har påverkansvärde. Detta ger också betydande kostnadsbesparingar genom att minska behovet av ersättning och därigenom rädda miljön.

- Vi samarbetar med ett antal försäkringsbolag och vi kontaktas ofta så snabbt att vi är på plats redan innan elden är avstängd. Fördelen att vi är så tidiga på plats är att vi redan när elden är avstängd kan börja pumpa vatten ur huset. Vattenskador som orsakas av släckning är mycket skadliga och ju tidigare du får vatten desto bättre är det för saneringsprocessen, säger Grandin.

Sparar mycket pengar

Skadebegränsning är en win-win-situation för både de olyckliga och försäkringsbolagen. För dig som offer är alla personliga ägodelar du kan spara en bonus, men för försäkringsbolag handlar det också om att spara stora belopp.

- Återställningskostnader för tekniska produkter varierar från 5 till 30 procent av priset på ny utrustning. Denna betydande ekonomiska fördelar blir ännu större när man tar hänsyn till den administrativa bördan att få ersättningsutrustning samt kostnader i samband med driftstopp under en lång period av driftstopp, säger teknisk chef Sindre Ulvestad i Polygon, som också arbetar med skadesanering.

- Vi har ett antal specialiserade tekniker och kan erbjuda en komplett restaureringstjänst. Dessa inkluderar tvätt och rengöring av tvätt, städning och särskild behandling av mattor, möbler, återställa möbler, flytta och lagring, rengöring av elektronik och datorutrustning, lukt behandling, säger Ulvestad.

Så länge datorutrustning inte har smält, finns det mycket att spara från hårddiskar och liknande.

- Alla pratar om hur svårt det är att ta bort saker från en hårddisk. Det finns många som är väldigt glada när de skickar ut utrustning där vi kommer att återställa hårddisken. Vatten och eld är i allmänhet inga problem så länge som den elektroniska utrustningen inte smälts. Så i slutändan är det temperaturen det beror på, förklarar han.

Återställning istället för att ersätta är inte bara kostnadsbesparande, men minimerar felbedömning av värden och minskar administrativa kostnader i allmänhet.

- För lätta och medelstora skadade artiklar uppnår vi en grad av restaurering på över 90 procent med hjälp av de senaste tekniskt rehabiliteringsmetoderna, säger Ulvestad.

Inte alla kan sparas

- Vi känner att vi har blivit omhändertagna. Det företag som skadar oss är mycket flexibelt och vi har en bra dialog med lösningarna. Hela golvet behöver renoveras och lite arbete på golven nedan, säger hon.

De har blivit meddelade att de kan flytta tillbaka i december. Sedan har det tagit fem månader och mycket har sparats, men inte allt.

- Jag är väldigt exalterad om hur jag kan ta hand om mina halsdukar. Vissa familjebilder har gått vilse, men här är mycket frälsning. Dessutom är jag ledsen för Pers räkning. Han är musiker och har förlorat planer, affischer och register i samband med spelprisen och andra priser. Den faktiska Spellemannsprisen är oskadad, men allt annat omkring det har gått vilse. Detta hängde på väggen där eldstaden var, säger hon.

Samtidigt ser Fredheim fram emot att återvända till ett nyrenoverat hus.

- Ja, det är tragiskt med sådana saker som händer. Blixten slog ner 24 juli i år. Den där helgen var det så mycket annat i Norge att vi verkligen fick saker i perspektiv. Vi förlorade inga människor, bara materiella saker och allt gick bra. Dessutom kan vi se fram emot att flytta in i ett nyrenoverat hus, avslutar Fredheim.

ADVERT

Mest populära