All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Spara tusentals - stanna kollektivt

Spara tusentals - bor kollektivt

  1. Hur man placera i bostaden:

Med nuvarande bostadspriser, är det allt annat än lätt för singlar med normal inkomst till köpa eller hyra bostäder ensam i storstäderna.

Särskilt i huvudstaden är liv och rörelse högt och priserna är höga.

?? Trenden bland dem under 30 år är att de kommer att leva centralt och lokalt. De vill äga egna hem, men priserna tvingar dem att hyra. Nu hyrorna är så höga, att färre har råd att leva ensam, säger Bjørn-Erik Øye, chef för prognos Center, ett företag som analyserar bostadsmarknaden.

?? Nödvändigt ont

För att uppfylla drömmen om att leva smack i mitten, tillbringar mycket gemenskaper i många år efter att de slutat studera. I ett företag i Oslo är priset på ett rum vanligtvis från 3000 kronor och uppåt. Sedan brukar du dela ett vardagsrum, kök och badrum med andra. För en 1-rumslägenhet, gärna betala dubbel.

?? Tidigare bodde unga människor i kollektiva av idealistiska skäl. Nu kallas det inte kollektivt längre, men du säger att du delar en lägenhet. Hushåll är vanligtvis inte vanligt. Dagens gemenskap är för många ett nödvändigt ont att ha råd att leva i mitten av staden, säger Øye.

?? Kreativitet Blossoms

Siffror från en Living Survey Survey utförd av Statistiska centralbyrån bekräftar Øye. Undersökningen visar att ungdomar är mindre etablerade på bostadsmarknaden nu än för tio år sedan. Detta gäller särskilt för singlar.

Från 1987 till 1997 var 16 procent färre av de mindre etablerade personer i åldern 16-29 år som ägde egna hem. Mindre etablerad kommer i detta sammanhang att säga ensam på jobbet, eller singlar och par under utbildningen. År 1997 var endast 22 procent av dessa 16-29 år gamla som ägde sitt eget hem.

?? Det är förmodligen en stadstendens som fler människor hyr bostäder. Kreativitet blomstrar bland de unga som vill leva centralt. De hittar lösningar. Kanske köper pappan en lägenhet för sin dotter, som igen leder till sina vänner. Det är inte heller ovanligt att unga vänner går tillsammans för att köpa bostäder, säger Bjørn-Erik Øye i Prognoscentret.

Fristående hus med trädgård

Berättelsens tydliga tal visar att trycket på hyresmarknaden är större än någonsin. Enligt Statistikbyrån var 1990 90.000 fler nordmän under 30 år som hyrde bostäder än tio år tidigare.

Men trots att flera under 30 år hyr bostäder nu än tidigare, föll de flesta enligt Eye tillbaka till traditionella norska drömhus när de passerar tredubbla hemkörningar.

?? Sedan drar de ut ur stadskärnorna för att ha råd att köpa ett fristående hus med en trädgård, säger Øye.

Vill du veta hur du går vidare för att passa i kollektivet, tryck på länken längst upp till höger om artikeln, eller klicka här.

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

När du har flyttat in i ett kollektiv, kan det också vara bra att veta hur man kan bli av med den irriterande rumskamrat som aldrig betala. Där kan du ta reda på genom att klicka på den här länken:

ADVERT

Mest populära