All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Spara ström så att den kommer att strömma

1. Energibehov

En översyn av husets energiförbrukning börjar med att titta på vad du kan göra med bostadsbehovet. Ökad isolering och vindensitet utöver dagens krav skulle kunna minska mycket av behovet. Det kan vara värt att titta på, även för relativt nya hus och för nybyggnation. Tänk på att extra isolerade hus kräver bra mekanisk ventilation. Om du har en gammal och flytande processor i ditt hem, kan du spara mycket på att byta till en ny. Nya vattenvärmare släpper ut mindre värme till miljön. Snart kommer energimärkta vattenvärmare att ligga på marknaden. Detta kommer att göra jobbet för att hitta den mest energieffektiva processorn lättare för dig.

Köp elektrisk utrustning som använder låg effekt. För hushållsapparater finns det energimärkningssystem som tydligt visar vilka enheter som använder energin mest effektivt. Vad vi vet om tidigare byggnadsmässor kan också ge dig en pointe om hur ditt hus är isolerat. Hus som byggdes under perioden 1900-55 har sannolikt ingen isolering i väggarna. Trähus byggt från 1955 till idag har vanligtvis mineralull / glasull som isolering i väggarna. Här kan dock tjockleken variera. Även hus byggt på 70- och 80-talen har betydligt mindre isolering än Enova rekommenderar. Kallloft med låg isolering kräver mycket uppvärmning, särskilt på kalla dagar. Det är som att stå utan hatt!

Idag kräver planerings- och bygglagen 25-30 cm isolering i golv och tak och 20 cm isolering i ytterväggar i nya bostäder. Enova rekommenderar ytterligare isolering i kombination med balanserad ventilation. Om du bor i ett kvarter eller en innergård, blir det ofta svårt att isolera på egen hand. Om du bor i sådana byggnader och tror att byggnaden ska vara insolvent bör du ta upp ärendet med styrelsen eller bolagsstämman.

Hur kan du efterisolera?

Om ditt hus är dåligt isolerat, överväg efter isolering. Om du står inför en stor rehabilitering är det dags att överväga efterisolering.

I hus och radhus sker den största värmeförlusten genom tak och tak. Öppna tak kan enkelt isoleras genom att lägga isoleringsmattor på takgolvet. Om du har väggar med liten eller ingen isolering är isoleringsmaterial ett förnuftigt sätt att återisolera. Detta måste göras av en auktoriserad professionell och sker genom att borra små hål i väggen där isoleringen blåses in. Kall golv kan också isoleras genom att blåsa isolering mellan golvbalkarna. I synnerhet gäller denna våning för kalla källare eller golv som ligger direkt på marken.

Hur man förhindrar egenskaper och läckage?

Förhindra avlopp och läckage är lika viktigt som bra isolering. Genom att föra ett tänt ljus längs dörrar, fönster och andra övergångar är det lätt att upptäcka utesets.Där flammen blåser finns det luftläckor. Sådana läckor kan lätt förseglas genom att spruta skum eller använda tätningsmedel.

Nästan hälften av fastighetens värmeförlusten sker genom fönster. För att täta läckorna kan göras enkelt och billigt med kakel. Om fönstren är mycket gamla och läckande ofta lönar det sig att investera i nya fönster. Om träet fortfarande är intakt kan rehabilitering av gamla fönster vara lönsamt snarare än att köpa nya. Genom att rengöra, liksom att lägga till nya kattungar och målarfärg, kan gamla fönster vara täta och fina igen. Har dina bostäder många stora fönster, kan det vara lönsamt att överväga ytterligare isolerglas.

Fler tips och råd, se www. Enova. com

ADVERT

Mest populära