All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Spara ström, spara pengar

->

Sparedusj

Sparedusjen lever upp till sitt namn, för enligt Enova kan du spara cirka 1000 kronor om året med en extra dusch om du duschar i tio minuter om dagen.

Spara vatten

Spara vatten och spara ström. Koka inte mer vatten till te eller laga mat än nödvändigt. Använd locket och sätt ner värmen när det börjar koka.

Luft snabbt

Vi behöver frisk luft i hemmet, men det finns ingen anledning att lämna fönstren på golvet hela dagen. Öppna fönstren hela vägen och låt huset lufta i fem minuter. Då undviker du att kyla ner väggar, tak och golv.

A-märkt utrustning

Välj A-märkt utrustning för att köpa Vitvaror. Elektriska apparater är märkta med klasser från A till G, och A-märkta produkter är mest energieffektiva.

Tidskontroll av värmen

Det är inte nödvändigt att värma upp rum som inte används. Med tidshantering kan du spara genom att bara använda värme när du behöver det. Det finns flera metoder. Central kontroll ger dig kontroll över hela hemmet, medan omkopplingstiden slås på och på panelvärmare vid regelbundna tider.

Sänk temperaturen Du kan spara ett par tusen om året genom att sänka temperaturen i huset några grader.

- För varje grad sänker du inomhustemperaturen, 5 procent av energiförbrukningen är reducerad, har Senior Energy Consultant i Enova, Frode Olav Gjerstad, sagt.

Slå av enheterna

Stand-by-funktionen på TV, DVD, stereo och datorer används för mycket i landet. Koppla ur TV: n med strömbrytaren och koppla ur mobil- och batteriladdaren när apparaten är laddad. Enligt Gjersta antas att Norges totala standbyförbrukning uppgår till ca. 392 GWh (miljoner kilowatttimmar), vilket motsvarar energiförbrukningen i mer än femton tusen bostäder.

Byt ut windows Windows-kontot för mer än 40 procent av värmeförlusten från bostaden, enligt Enova. Detta trots att de inte utgör mer än tio procent av den yttre ytan. Om du byter från gamla fönster med två glas luft till nya energieffektiva fönster kan du spara 2-3 000 kronor om året. Du får ett svanmärkt fönster från NorDan.

Håll värmen inuti

Om hemmet inte är ordentligt isolerat, försvinner värmen innan du njuter av det.

Dra det längs, du kan lossa dem och trycka in isoleringsmaterial. Om du bor i ett äldre hus utan isolering i väggarna, bör du definitivt överväga efterisolering. Och om snön smälter på taket, även om det är kallt ute, är det ett tecken på att värmen släpps och taket ska isoleras.

ADVERT

Mest populära