All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Spara ström, tjäna pengar?

"Vi har haft exempel där människor har dragit nytta av detta, med tanke på negativa elräkningen. De har därför fått pengar för att använda makt . Torkel Rolvseng, Trondheim Energi "

Trondheim Energi Kraft Sales har lanserat en ny kraftproducenter," köp med rätten att återvända", där man ska kunna tjäna pengar att spara el - inte bara klippa dina elräkningar.

Betalar du för mycket för strömmen?

Ta reda på med vår räknare för kraftrisk.

Fast pris för fast volym

- I praktiken fungerar denna som en priskontrakt fast, baserad på en överenskommen konsumtionsvolymen, säger Torkel Rolfseng, Key Account Manager i Trondheim Energi, till DinSide.

Torkel Rolvseng i Trondheim Energi anser att den nya produkten kommer att ge konsumenterna större säkerhet än ordinarie spotprisavtal. Foto: Trondheim Energi Visa mer

Vad gör denna produkt mer lönsam än vanliga fastprisavtal är konsumenternas förmåga att vända sig när elpriserna är höga. För att använda mindre kraft än väntat kommer Trondheim Energi att köpa tillbaka överskottet till dagens marknadspris.

- Kan du ändra volymen när priset är högt, förutom minskat antal kilowattimmar, också kunde fånga en vinst på volymen du har trott, säger Rolfseng.

Om du använder mer ström än vad du tänker kommer situationen att sättas om. Du förlorar balansen mellan det överenskomna priset och marknadspriset.

Man binder i ett år i taget. Om du binder vid skrivning, eftermiddagen måndag 4 maj, är priset 42, 55 öre per kWh. Detta kommer att återspegla NordPools pris det närmaste året och kommer att uppdateras kontinuerligt. Idag erbjuder endast Trondheim Energi en sådan produkt.

- Vi har byggt oss själva på det pris som det faktiskt kostar.

tänds inte för kråkorna: utomhus ljussensor

- som att köpa lotter

Olav Nyhus tror erbjudande från Trondheim Energi är som vadslagning lotteri. Foto: Konsumentrådet mer

Olav Nyhus, regional chef för rådets Consumer tror inte norska konsumenter har möjlighet att bedöma om ett sådant erbjudande är bra eller dåligt.

- Det är som att köpa lottkort - eller köpa aktier, säger Nyhus till DinSide.

Han påpekar dock att förlustrisken är väsentligt blygsam än genom att köpa aktier. "Det finns ingen stor risk, så om du vill spela lite för chansen med en seger, har jag inga stora motståndare, men det här kommer att bli ett lotteri.

Ett av argumenten för Nyhus är att de många analytikerna som gjort det för att förutsäga elpriserna är felaktiga.

- Det var tunga scenarier som var representerade när vi såg tillbaka till förra sommaren och tittade på vad analytikerna menade om elpriserna på vintern.På grund av efterdyningarna ser vi att det var långt ifrån så mörkt som de trodde, säger Nyhus. Han drar också paralleller med aktiemarknaderna och finansmarknaderna. "Det var få som förutspådde finanskrisen.

Här är de utomhusljus som skiner sig själva.

Minskar risken

Trondheim Energis nya produkt skapades i kölvattnet av den nuvarande krisen 2002-2003. En deposition involverade olika kraftprodukter som borde vara gynnsamma och inte minst förutsägbara för konsumenterna.

"Jag vill verkligen säga att du minskar risken att förlita sig på ett prisprisavtal", säger Rolfseng.

Om du följer prisutvecklingen och agerar när priset är högt kan du till och med tjäna pengar, inte bara spara pengar. Rolfseng säger att de har haft exempel som kraftkunder som har knutit sig i en gynnsam tid och lyckats minska konsumtionen medan priset var högt har fått pengar i stället för att behöva betala pengar.

- Det är naturligtvis en timme fel - det finns ingen garanti för att du alltid kommer att tjäna prisutveckling, men jag tror inte att vi tar någon större risk än vid spotpriser. Detta ger större förutsägbarhet.

Den nya kraftprodukten har deltagit i ett pilotprojekt under ledning av Ebl och Sintef, "Market-Based Consumption Adaptation".

- Kunderna som hade denna produkt visade sig vara mottagliga för konsumtion och pris. Den minskade förbrukningen när priset var högt och många fick det, säger Rolfseng.

ADVERT

Mest populära