All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Spara pengar med rätt torktumlare

Detta kan spara

Har du en gammal trumma med C-märkning och ersätta den med en ny A-60% märkning och använder fem torkar under veckan, matte ser ut ut:

Gammal trumma med C-märkning:

Erforderliga torka omgångar: 260 gånger

Ny trumma Bosch A-60%:

Erforderliga torka omgångar: 163 gånger

Reduktion av torkcykler per år: upp 97 gånger

Effektpris: 88 øre kw / h

För ett liv på 15 år sparar du 6349, 20 kronor för att ersätta trumman.

Källa: Försäljningschef för Vitvaror på Elkjøp, Fredrik Tønnesen / Bosch-Home. nej (energikalkylator)

För de allra flesta av oss är torktumlare fasta inredningar i hemmet. Men vad är det verkligen värt att välja?

- Vilken torktumlare du väljer beror främst på hur ofta du vill torka kläder, tillkännager försäljningschef för vitvaror i Elkjøp, Fredrik Tønnesen.

- Användar du trumman en dag i veckan eller behöver du det oftare? Dessutom ska du inkludera bedömningen vilka funktioner du vill ha. Är uppskjuten start viktig? Stor bildskärm? Självtvättande kondensator? Vill du ha ditt eget mjuka torkprogram för t-shirts eller ull?

Tønnesen förklarar till Bonytt. Nej, de olika typerna av torktumlare du kan välja från idag är avdragstrummor (öppna i luften) eller kondensatrullar (egen vattentank tömd efter varje gång).

- I Norge är kondensatrommorna vanligast, påpekar Tønnesen.

- Det finns också kondensatrummor där du ansluter en slang direkt ner i avloppet och lämnar ingen tom behållare. De flesta leverantörer har sådana modeller.

Vilken energimärkning bör välja

En enkel tork med grundläggande funktioner är ofta energimärkning B eller C, och kan ha en kapacitet på fem till sex kg, som enligt Tønnesen utmärkt passform till en enmans hushåll.

- Den här lösningen är bäst om du bara behöver torka kläderna en gång i veckan, annars kan det vara bra att välja en mer energirig modell.

- För en småbarns familj skulle jag rekommendera en trumma energimärkning A-40% (50% eller 60%), med värmepumpsteknik som använder mindre ström. Dessa maskiner har ofta en mer avancerad display, flera program och tar upp till sju till åtta kilo tvätt, påpekar försäljningschefen.

Mer köpa nya torktumlare

Kommunikation i Elkjøp Nordic, säger Linje Lauvsnes Oddekalv att år 2012 hade de en onormalt stor ökning av försäljningen av torktumlare: + 13%.

- Vi brukar se förändringar i försäljningen av vitvaror mellan 3-5%, så det var högt.

Tvätter du dina underkläder i 40 grader?

En av anledningarna till detta är att torktumlare nu är billigare än tidigare.

- Prisnivån på allmän elektronik (SSB siffror för januari visar att priserna sjönk ytterligare under 2012), liksom mer energieffektiva produkter ger lägre elräkning, berättar försäljningschef Tønnesen.

Tänk framåt

Foto: BILDEN: tänk stock foton

- Mitt råd till alla som kommer att ersätta torktumlare i den närmaste framtiden och använda den mer än en gång per vecka, att välja en trumma med värmepumpsteknik, säger Tønnesen till Bonytt. nr.

Därför torkar kläder också ute i kylan

- När du får fler funktioner och program, och spara pengar på mycket lägre strömförbrukning. Kostnaderna gärna 1000 till 2000 kronor mer än en B-rankade trumma men pengarna sparas i produktens livslängd.

Miljöhänsyn

Miljörådgivare i Green Everyday, Brita Haneberg, tillkännager Bonytt. Nej, så långt hon vet, finns det för närvarande inga miljömärkta torktumlare på marknaden. Hon förklarar att de två viktigaste faktorerna om miljön i förhållande till valet av apparater är:

Livstid . En maskin med lång livslängd är bäst för miljön, eftersom maskinens produktion är mycket resurskrävande, liksom transport och avfallshantering. En lång garantiperiod är därför en fördel.

energi . En torktumlare använder relativt mycket kraft, så det är mycket att spara på att välja en energieffektiv maskin, både för plånbok och miljö. Här är de tio mest energieffektiva maskinerna på den norska marknaden. Eller kontrollera energimärket på maskinen och välja en med energimärkning A.

Hur är energin klassificering av torkar: Skalan går från C ned till A. När man talar om A-60%, betyder det att en trumma med denna etikett användningar 60 procent mindre energi än en A-trumma.

Läs också:

Här döljer de enskilda strumpor upp

Diskbänkar vi kläder för ofta

hur man håller vita kläder vita

På jakt efter goda inrednings idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära