All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Spara pengar med solfångare

Det finns mer än tillräckligt med sol i Norge för att använda solenergi som energikälla i vanliga hus. Enligt Torkel Åsen i norska Solfangerproduksjon hälften av den årliga energibehovet för uppvärmning och tappvarmvatten hämtas med hjälp av solfångare.

Solcylindrar är den klimatvänliga energikällan vi har - dessutom är det gratis. I grannländer som Sverige och Danmark, och längre ner i Europa, är solfångare mer utbredda.

Enova stöder till husägare som vill installera solfångare

Inte solpaneler

Solfångare ska inte förväxlas med solpaneler. En solfångare är en glaspanel som monteras på taket, antingen på husets vägg. Soluppsamlaren är fylld med vatten som värms upp av solen och ledes till en lagertank. Soleneratorn omvandlar solenergi till användbar värme. Det finns i huvudsak två typer: Plansamlare och vakuumrör. Båda solvarnarna samlar vatten som kan användas för uppvärmning av kranvatten eller hemuppvärmning.

Soluppsamlare är mest effektiva på sommaren, men är inte beroende av solsken från molnig himmel för att ge effekt.

- Även vid molniga dagar finns det tillräckligt med ljus för att uppsamlaren ska producera värme. Det är mindre att komma i de mörkaste vintermånaderna. Men när solen kommer tillbaka på allvar i februari, husägare med solfångare på taket minskar uppvärmningskostnaderna märkbart, säger Torkel Åsen på norska Solfangerproduksjon att Newswire.

Plats

En solfångare är mest effektiv om den ständigt riktar sig mot solen. Det är viktigt för energiutbytet att det är i skuggan och monteras i ett gynnsamt vinkel till den genomsnittliga irradiansen.

En anläggning för varmvattenproduktion bör ha samlare vid söderläge taket med en lutningsvinkel på åtminstone 30 grader. En kombinerad fabrik med en stor kollektoryta bör ha en lutningsvinkel på 45 grader eller mer.

Hur mycket personen kan spara beror på solens uppehållsrums uppehåll och storlek.

- Solenergi själv är fri. Vilka kostnader är utrustningen för att samla den och göra den tillgänglig som varmt eller kranvatten. En solfångare återbetalas vanligtvis inom 5-10 år, varefter energi är nästan gratis, säger Åsen.

Läs också:

Här din katt helst repas

Katter är ombytliga djur, och det kan ofta vara svårt att dechiffrera de signaler de skickar ut. Har de verkligen bli bortskämd, och där göra dig något kliar ...

Enligt Enova gör en komplett solvärmesystem för tappvatten från 30 000, beroende på dimensionering, konstruktion och drift av anläggningen. För en kombinationsanläggning (solfångare / värmepump) kan priset variera mycket. En sådan anläggning kostar $ 100 000 och uppåt.

Värt att veta om solenergi:

* Solfångare kan användas i kombination med andra värmekällor såsom en bio panna eller värmepump att få varmvatten på ett miljövänligt sätt.

* För uppvärmning av kranvatten är det ofta tillräckligt med en kollektorarea på 5-8 m2. En 300 liter varmvattenberedare kommer att vara bra för energilagring.

* En bostadsyta på 200 m2 kan kräva ett 25m2 kollektorområde för en anläggning som kommer att ge kranvatten och uppvärmning för rumsuppvärmning.

* En solfångare kan kräva att du byter ut vattenvärmaren.

Läs också:

Tre typer efterisolering

Efter isolering minskar bränslekostnaderna och ökar bokkomforten.

Källa: Enova.

På Enovas webbplats hittar du en separat köpguide för samlare.

ADVERT

Mest populära