All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Spara energi i badrummet

Vi har talat med Vivi Paulsen som är chef ingenjör i vatten- och avlopps byrå i Oslo. Hon berättar att det finns många små saker du verkligen inte tänker på, vilket kan spara både energi och pengar.

Enligt Vivi Paulsen släppa en dripping kran genom ca 1 liter vatten per timme, och vid ett år, vid 9.000 liter vatten. Att prata om varmt vatten kommer givetvis att bli ännu dyrare.

- En femtedel av hushållsenergin används för varmt vatten. Ett större hushåll använder 5 000 kWh energi per år för varmt vatten och kan spara ca. 1 600 kWh varje år genom att byta till nya mixare, säger Vivi Paulsen.

Pengar att spara på ventilation

Alla vet att bra ventilation är en nödvändighet i badrummet. Men hur många timmar om dagen gör din fan buzz? Och vilken effekt har du på den? Här kan du spara mycket genom att justera fläkten till rummets storlek och se till att den är avstängd när luftfuktigheten inte längre är så hög.

Golvvärme är populär i norska hem men det installeras inte bara, säger Vivi Paulsen. Om du vill installera golvvärme, försäkra dig först med god isolering under värmekretsarna, annars kommer en stor del av värmen att försvinna.

Läs också:

7 misstag du fixa badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa eller en toalett som körs? Ta tag i de små fel i badrummet innan problemen blir större och dyrare. Vår expert Roger ...

Förutom dessa små förändringar som du kan göra i sin nuvarande badrum, finns det naturligtvis nya saker och tillbehör som kan spara ännu mer energi. Vi har samlat in våra favoriter!

1. Smart dusch sparar vatten

Problemet med att spara Flushing sprutmunstycken har varit komfort: tunna, hårda strålar och så lite vatten att det har tagit evighet att Skölj schampo ur håret. Elless LSP 412 handdusch är baserad på en patentskyddad patentskyddad teknik där vattenhastigheten ökar och luften blandas i vid lågt tryck.

Det ger en kraftfull men mjukare stråle, medan mängden vatten förbrukas minskar med 30-50 procent jämfört med konventionella duschar. I vanlig text: från 12 till 6 liter vatten per minut, vilket minskar energiförbrukningen och minskar miljöpåverkan.

Pris från 300 kronor.

www. Ellesse. com

Se också:

Ge fåglar frön på smarta fågelmatare

Gör en part hela veckan för fåglarna under vintersäsongen med praktiska och dekorativa fågelholkar.

2. Energieffektivt vattenflöde i kran

Gustavsberg blandare Nautic och Logic har fått energimärkningen A, som är den högsta kvaliteten i denna märkning är liknande märkning på vitvaror. Detta kommer att hjälpa installatörer och konsumenter välja energieffektiva mixers.

Nautic och Logic har energibesparande funktioner som gör det möjligt för mixerbatterier att återgå till sina energibesparande inställningar så fort de släpper spaken.Blandarna spolar inte, men ställs till en vattentemperatur och ett vattenflöde som är fullt lämpligt för daglig användning.

Pris, Nautic från 1 005 kr och Logik från 1 295 kr.

www. gustavsberg. com

3. Varma golv bara när du är där.

En golvvärme termostat med LCD-skärm. Genom att välja mellan fyra olika energibesparande program kan du se till att golvet är varmt i tiden då badrummet används och inte när du sover eller är på jobbet.

Tiderna kan anpassas till sin egen dagliga rytm eller använda ett anpassat program. Energiförbrukningen styrs genom att man läser termostatens uppvärmningstid. Enligt tillverkaren kan upp till 35 procent av värmekostnaderna sparas.

Läs också:

Sårlukt - för att undvika det

Lukten av köket och badrummet är obekväma, men i de flesta fall är det lätt att hantera. Här är tips för att undvika mest obehag ...

Pris ca 999 kr.

www. mega kakel. com

4. Stort ljus med energieffektiv spegel

En rund badrumspegel med belysning från Svedbergs möbelserie Style. Dold atmosfär och service ljus (3x14watt) i form av en fluorescerande armatur med HF-don (hög frekvens). Tekniken innebär hög effektivitet, lägre energiförbrukning och flimmer av de gamla fluorescerande lamporna innan ljuset tänds.

Dessutom fördubblas livslängden jämfört med halogenlökar: Ca 20 000 timmar, vilket motsvarar drygt 10 års normal användning.

Pris ca 3 565 kronor för 75 cm i diameter och 4 230 kronor för 90 cm i diameter.

www. sved bergs. com

5. Låt varmvattnet värma det kalla vattnet

Eftersom varmt vatten strömmar i avloppet när du duschar värms det upp kallt vatten innan det når duschblandaren. Tekniken kallas duschvärmeväxlare och har funnits länge, men har haft problem med att slå på Norden.

Duschvärmeväxlaren 80 kan anslutas antingen endast i duschen (som enligt tillverkaren ger 40-55 procent besparingar) eller både i duschen och till husets vattenvärmare, vilket ger en ännu högre effektivitet. Duschvärmeväxlaren är installerad på befintligt duschgolv med en rostfri ram på justerbara gummifötter eller i golvet medan renovering av badrummet eller nybyggnaden.

Pris ca $ 4,490.

www. parameter varma vadd. se

6. Halve Spy Water Quantity

Liksom alla tillverkare säljer toaletter med extra spolning, men inte alla har lyckats kombinera form och funktion. Hafa väggmonterad toalett är designad och utvecklad av ingenjören Venkat Tirunagaru, som har kallats en av världens bästa badrumsdesigners.

Toaletten har en tud på 3/6 liter (en halv i jämförelse med en 60- eller 70-tals toalett). Men kom ihåg att vissa äldre villor med gamla dräneringsrör med liten sluttning verkligen behöver vatten så att rören inte kommer att stanna.

Pris från 3 100 kronor.

www. hafabad. com

7. Handduksstork med timer

Några enkla tryck på en timer är allt som behövs för att styra handdukstorken.En minnesfunktion tillåter timern att upprepa mönstret nästa dag. Handdukstorken finns i tre varianter, där den mest energieffektiva är vid 40w.

Energiförbrukningen kan minskas med upp till 75 procent jämfört med om du tidigare har lämnat handdukstorken hela tiden varm.

Pris från $ 2,322.

www. pax. se

ADVERT

Mest populära