All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Spara 35 000 kr. på bostadsförsäljning

De flesta som säljer ett hem kommer att få en fastighetsmäklare för att fixa allt vid försäljningen. Alla tycker att det är bekvämt för någon annan att göra hela jobbet. Totala är räkningen på bordet.

På exakt fastighet tar en mäklare cirka 30 000 dollar för att sälja ett hem för 1, 5 miljoner kronor. I Notars egendom kostar samma försäljning cirka 40 000 NOK. Beskattning och reklam ingår inte i dessa priser.

Tror du att det var dyrt? Du kan krympa räkningar med tiotusentals om du ordnar en vy, ta reda på köparen och handla pris på egen hand.

Vidare kontakta en mäklare eller advokat och be dem att göra resten. Det vill säga att du får en specialist för att upprätta kontraktet, ta ut betalning, överföra foget och ta hand om registreringen.

Förlikning till 5000 kr.

Priset blir helt annorlunda. På Notar Eiendom tar de 8000 kronor för att ta hand om bosättningen. Om du går till en advokat får du bosättningen för upp till 5000 dollar. Du kan därmed spara upp till 35 000 kronor jämfört med de 40 000 kronor som Notar egendom tar för att sälja din miljon bostad. Förutsättningen är självklart att du befinner dig som en bra köpare.

Christian N. Sibbern är en av Oslos advokater som gör en bosättning vid hemköp.

?? När köpare och säljare kommer till mig, bör de komma överens om pris och övertagande. Jag tar timme för att ta hand om bosättningen. Fakturering slutar vanligen på cirka 5000, säger Sibbern.

Han har intrycket att fler husägare väljer att hitta en köpare utan hjälp av en mäklare.

?? Människor kan skapa egna annonser. Det finns bara fler och fler som skär ut mäklaren. De sparar snabbt några tusen, säger Sibbern.

För närvarande vid försäljningen av stugan

Riksrektorens advokatbyrå, Jens Bull, tar från 5 000 till 7 000 kronor i betalning för att göra uppgörelsen.

?? Vad gör du?

?? Jag utarbetar ett kontrakt, kontrollerar räkningarna, ser till att köparen vet vad han köper, överför betalning och bränder och gör övergången. Innan jag kommer till mig måste köparen och säljaren komma överens om pris och förvärvsdatum, säger Bull

Han anser att stugaägare bör överväga möjligheten att organisera sina egna åsikter.

?? Det blir ofta oproportionerligt dyrt om en mäklare är att resa land och strand runt för att ordna stuga turer. Det är oftast mycket mindre att tjäna en hyttförsäljning än en hemförsäljning, och då verkar det vara extra dyrt med en mäklare, säger Bull.

Klagomål om priser

Husägareföreningen mottar ofta förfrågningar från husägare som tror att fastighetsmäklare är bedrägliga i drift.

?? Många svarar på mäklarens priser, och de vill spara lite, säger Anders Leisner, en advokat i husägareföreningen.

?? Det råder ingen tvekan om att du kan spara pengar för att organisera displayen och budgivning runt dig själv. Men vi säger inte att folk bara kan glömma fastighetsmäklaren. För många är det väldigt bekvämt att få hjälp från en fastighetsmäklare, säger Anders Leisner.

Bäst Köpare

?? Vilka fördelar uppnår du genom att låta en mäklare göra allt med hemförsäljning?

?? Du får professionell hjälp för att komma i kontakt med de bästa köparna. De förbereder försäljningsuppdrag och ordnar visning. Och de gör vad de kan för att få ett bra pris, säger Leisner.

Han tvivlar inte på att husägare som själva hittar en köpare ska ha yrkesverksamma att göra uppgörelsen.

?? Om du inte har en tredje part för att ta hand om betalningen och överföringen av foget kan en av parterna luras. Om köparen betalar innan han blir med, kan han riskera att betala för något han inte får. Säljaren kan rådfrågas i enlighet därmed om han släpper ut innan han får betalning. Därför är en tredje part så viktig, säger Leisner.

ADVERT

Mest populära