All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bastu: bra för hälsan, kropp och själ

Vid den perfekta platsen för en bastu ligger ostört och väst ett hav för med kvällssolen, är utopi för de flesta. Å andra sidan är det långt ifrån utopi att drömma om att installera en bastu i ett hus eller lägenhet. Du behöver bara lite utrymme och din egen säkerhetskurs.

Längre liv

De flesta har hört talas om hälsofördelar med en bastu. En finsk studie som publicerades i Jama Internal Medicine år 2015, som är den första i sitt slag, säger att ju fler män går till bastun, ju längre de lever. 2 315 män från 42 till 60 år deltog i undersökningen som gick över 21 år (median). Förutom att svettas smuts och blir av med döda hudceller, ger du också blodet en riktig ökning och förhindrar hjärt-kärlsjukdom.

Stressless

En viktig faktor vid användning av en bastu är också att när värmen bryts i kroppen slappar du av. Regelbunden etikett i en bastu föreslår undvika svordomar och intensiva diskussioner, och när stressnivån sänks, så ökar både kroppslige- och psykiska bastubad kan vara en faktor för välbefinnande och avkoppling för hela familjen. Foto: Tylövelværet.

En japansk studie visar att användningen av så kallade infrastrukturskåp, som vissa förvirrar med en bastu, också har sådana hälsoeffekter. Skillnaden är att ett sådant skåp uppvärms av infraröd strålning från paneler och har en maximal temperatur från 55 till 60 grader. Det är därför ett "torrt" alternativ, men kan till exempel stå vid garderoben i sovrummet.

På topp

finländarna är absoluta världsmästare i bastun. Med 5, 5 miljoner invånare har de bara överskridit 3 miljoner bastur. Per Lome, chef för Tylö Norge bara kan drömma om en sådan marknad i Norge, men säger att allt fler installerar bastu i badrummen deras när de renovera eller bygga nytt.

Mini Solutions

- Vår minsta bastu mäter 190 x 150 centimeter, säger Lome. Den har en vägg av glas och ser ut på ett bad, fortsätter han.

I en sådan bastu finns plats för två personer och ugnen. Lomé erfarenhet visar att bastun, till exempel i källaren, ofta gör att den används mindre ofta och i värsta fall hamnar som ett förråd.

- När bastun är praktisk i badrummet är det mycket mer naturligt att ta det regelbundet, tror han.

Dessutom kommer en bastu i badrummet att öka värdet av huset, tro Lome.

- Huset får ett lyxigt objekt direkt, säger han.

Många bygg själv

Den snygga av oss kommer ofta bara att köpa en ugn och en dörr och bygga resten själva. Det finns oändliga många erbjudanden online, och en enkel webbsökning ger dig också receptet för att bygga upp din egen. Om du vill vara helt säker, erbjuder Sintef ett säkert recept på ett par hundra dollar.

Förpackningslösning

De flesta bastuhandlare erbjuder lättanvända paketlösningar Många vill öka luftfuktigheten och få mindre värme. Med en kombiugn kan du använda örter och eteriska oljor. Foto: Tylöden-torget du har tillgång till, samma återförsäljare kommer också att ha ritningsprogram om du är osäker på vilken lösning du ska välja. Lome rekommenderar att vara extra försiktig när du väljer ugnen.

- Med en kombiugn kan du variera mellan en traditionell bastu och ett ångbad där du kan använda eteriska oljor och örter, något som kvinnor tycker om bättre, avslutar han.

ADVERT

Mest populära