All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Blästrad timmerväggar och fann stugan själen

Nära till havet på gården Vikan i fiskebyn Kvenvær på Hitra är förrådshuset från tidigt 1900-tal i förvandlas till stugan.

I folkemoni går det under efternamnet "Poor Fisherman". En fiskares hus hade en stuga över 50 år sedan.

Även magasin med tiden har utökats och uppgraderas med bekvämligheter, har Bjarne- Johan Faxvaag tagit hand om karaktären av den gamla delen. Han är den femte generationen som driver handel på, och är särskilt angelägna om att ta hand om byggnaderna som hör till gården.

Vill rent

"fattig fiskare" används mest av familj och vänner under helger och högtider. Dessutom hyrs ut till fiskare och besökare som vill hitta lugnet vid havet. Ens tänka Bjarne Johan det är skönt att ha en plats att dra sig tillbaka till och det bästa han vet är att vara till sjöss.

Vid piren nedanför stugan är en trevlig brygga med en båt hus som vanligtvis används för festliga sammankomster. Då är det täckt i ett bord där färska och kokta krabbor finns på menyn. Om det är kallt eller regn på kvällen lyftes det långa bordet i boet.

Atmosfären i den gamla stabila burken är markerad så snart dörren öppnas. Omedelbart tittar du genom stugan och mot berget. Glasdörren mot baksidan ser också till att dagsljuset fyller mycket utrymme runt matbordet. Tidigare fanns det inringade och undanstoppad i en granskog, kan det nu ses från havet.

Utrymmet: Utrymmet mellan köket och vardagsrummet används för en trevlig matplats. Härifrån är det utsikt över havet och himlen. Vita sniderier hjälper till att markera träväggarna. Foto: Erik Jaeger

Gamla spår: fettfläckar på golvet härrör från skinka hängande tak. Foto: Erik Jaeger

Magasinet omvandlades till en enkel hydda för första gången på 1960-talet av en fiskare på gården Vikan. Det var spartanskt inrett i många år. Här bodde fiskarnas familj i naturen. Den tillfällig förlängning av 1960-talet var i så dåligt skick att den måste rivas. Bjarne Johan valde att bygga en ny och något större, som gav rummet till badrum och sovrum samt kök.

Hittade framåt timmer

Att ta hand om särskiljande och samtidigt uppgradera anläggningar, har varit lite av en utmaning. Bjarne Johan har haft hjälp av inredningsarkitekt Marit Lenvik, som har stuga i närheten och vet omgivningen också.

Innan uppgraderingen, bar magasin stämpel byggnadsstilar från 1960-talet och 1970-talet. Att de ursprungliga fönstren ersattes av husmord verkar Bjarne Johan vara ledsen. Men då var det förmodligen en välkommen förändring. De vackra golv och väggar har kommit ut ur linoleumet och plattorna som de var täckta med. När patchworket från olika årtionden släpptes upp såg träet.

Utrymme för kök: Den inbyggda har plats för ett bekvämt kök. Den hålls i mörka färger som matchar skärgårdsfärgerna. Foto: Per Erik Jæger

Belysning: När ytterdörren öppnas ser du direkt genom glasdörren vid matbordet. Det genomskinliga ljuset ger en fin glöd i det mörka trädet. Den blå färgen var densamma 1930. Foto: Per Erik Jæger

Äldsta delen: Det här är den äldsta delen, en gång en personalbur. Foto: Per Erik Jæger

Väggmålning

Stabburet präglades av missbruk från 1950-talet till 60-talet. Även med några kvadratmeter, var vardagsrummet uppdelat i flera mycket små rum. För att komma till ett bra sovrum, kök och badrum byggde vi lite. Mest glada vi är att träväggarna har blivit synliga igen, säger ägaren. Vita målade tak lätta upp det mörka och varma glödet av virket. Färgens nyanser härstammar från naturen. Belysningen är också mild och fuktig för att ta hand om den naturliga glöden. - I själva stugan, i den gamla stabbursektionen finns det fortfarande spår av fett som har ren bacon och ner till golvet, som har breda, fasta plankor. Det måste vara som det är.

Himmelsblå: Det nya sovrummet är i himmelsblått. Här är det trevligt att somna i havet. Foto: Per Erik Jæger

Rymdbesparande: Stegen upp till loftet tar minimal utrymme från köket och matsalen. Foto: Per Erik Jæger

Dubbel storlek: Den över 100 år gamla stabila burgen har blivit dubbelt så stor som en bilaga. Den äldsta delen till vänster. Foto: Per Erik Jæger

Goda gamla föremål

Önskningen har varit att föra föreningar till barndomsminnen och gamla hus. För Bjarne-Johan är utvecklingen av området ett livstidsprojekt. "Fiskebyn har de goda gamla föremålen på plats, med fiskmottagning och lokala fiskare i drift. Besökare deltar i livet på piren, där ute är mycket om aktiv fritid. Han berättar om erfarenhetshistorier om skeppsbrott, liv i skärgården och färgglada originaler. Att bo nära naturen ger en meningsfull existens. Varje säsong har sin charm och dess egenskaper och utmaningar. Här är dags för reflektion, lugn och nedsänkning.

ADVERT

Mest populära