All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Notars försäljningshöjd?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

trodde genast att det finns en ny kvalitetsstämpel - något nytt och speciellt - När du ser den lilla gula symbolen i Notars bostadsannonser. Kanske ett särskilt trevligt hem, något för dig själv?

Ändå måste man titta lite innan du hittar förklaringen: Den nya symbolen betyder att boendet är så kallade "Housing förklarades".

Både för köpare och säljare

Men vad betyder detta, om något alls?

- Boligdeklarert är en produkt som är anpassad köpare och säljare i relation till Avhendingsloven. Tidigare använde vi endast ägarbytesförsäkring, men det fungerade inte tillräckligt bra. Egenskap som deklarerats är en produkt som kommer att skydda både köpare och säljare, säger informatör i Notar, Eivind Rodem.

KLICKA HÄR för att läsa vad NOTAR SKRIVARE PÅ PRODUKT BOSTÄDER förklarade

Men det handlar inte om samma sak som en statusrapport?

- Ja, men dessutom finns en Forsikring att det inte finns några väsentliga fel och brister i bostaden, och det gäller i drygt fem år, sade han.

Men det är inte så att det är svårt att kontrollera allt. Till exempel har jag sett en boligdeklarering på en bostad där det under flera punkter konstaterades att det inte var möjligt att säga något om detta. Och i så fall är det kanske inte värt mycket?

BOSTÄDER förklarade

Vill du ha mer positivt varit

till ett hem som har

Bostads- förklarat (än en

som inte är)? (Closed)

Nix (78%) 486

Yep (12%) 78

Well (10%) 62

Avstvemningen styrs inte och reflektera endast läsarens egna åsikter.

- Det är korrekt att kontrollera allt, till exempel bakom väggar och tak, kan vara svårt. Men t ex kontrollerar det fukt i badrummet och våtrummet genom att borra en hålväg, förklarar Rodem.

4/1000 och hög självrisk

- Priset för en bostadshus deklarerade fyra tusen av försäljningspriset. Priset delas med cirka 50 procent på bostadsförsäljaren och resten på hemköparen, säger Rodem.

Detta innebär att det säljer för att avgöra om han vill använda produkten, men köparen tvingas betala halva kostnaden. Är försäljningspriset 3 miljoner kronor, motsvarande fyra promille 12.000 kronor. Men om du behöver använda försäkringen är det faktiskt en självrisk på totalt 10 000 kronor.

Om en hemdeklaration görs finns det en skattebetalare från försäkringsbolaget Anticimex som gör det här.

Ny och osäker

- Detta är en relativt ny produkt, så vi har inte sett så många konsekvenser ännu, säger chefen för konsumentrådet, Kristina Moestue.

Men Konsumentrådet har fortfarande viss skepsis om hur produkten kommer att fungera, och har redan haft en dialog med notarien om detta.

- Vi har gjort klart med notarien att de måste informera köparen tydligt och klart att den berörda fastigheten är på väg att köpa är egenskap som deklarerats och att det kommer att innebära kostnader. Vi har också haft förfrågningar från köpare som inte förstår varför de ska betala för något de inte har bett om, säger hon.

Relaterade artiklar:
  1. Polsa med 30 procent grönsaker
  2. Därför bör du också tvätta koka-in-bag ris
  3. - Nej, du får inte cancer från att äta blåbär
  4. Varför är pizza runt när rutan är fyrkantig?
  5. Hur blir man av med tjurar?
  6. Fungerar Vanish Gold Oxi Action som en blekmedel?
  7. mäta energiförbrukningen med en liten manick
  8. Ølguide: Dessa öl bäst lämpade för fisk och skaldjur
  9. Skickar råbillig svenska livsmedelsöverskott direkt till ditt hem
  10. För att se om din tv är 2016 modell

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Enligt Moestue kan köpa i teorin, gör en reservation i budgivningen om att han eller hon inte kommer att betala för boligdeklareringen.

- Men om säljaren godkänner detta beror det på om det finns andra bud. Och om andra anbudsgivare är villiga att betala för hemavbrottet, säger biträdande direktören.

Rådets Konsument är också tveksam till hur försäkrings bit av produkten kommer att fungera.

- Det är för tidigt att säga något konkret om detta. Vi vet ännu inte hur försäkringsbolaget Anticimex ska försäkra försäkringen. Men vad vi kan säga är att det är lite svårt att förstå försäkringsvillkoren. Jag antar att det kommer att bli frågor om detta så småningom. Men framtiden visar hur det kommer att fungera, säger hon.

ADVERT

Mest populära