All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Säkrare med smarta lösningar

Varje år försvinner mellan 60 och 90 personer i bränder i Norge. Dessutom går stora värden förlorade vid brand och brandskador. God brandsäkerhet är därför viktig.

Enligt direktoratet för civilskydd och beredskapsplanering (DSB) är öppen eld och el de vanligaste orsakerna till brand.

Nästan fyra av tio bränder är relaterade till el. Många tillverkare av elektriska produkter har tagit konsekvenserna av det och lanserar fortfarande nya och smarta lösningar för att öka brandsäkerheten.

Småbrytare

En av dem är en timer som drivs av bland annat elkedjan NorgesEliten. Detta är avsett för små elektriska varor som kaffebryggare, järn och liknande, som ofta glömmas och kan orsaka bränder.

Läs också:

Var ska säkringsskåp stå?

Var ska säkringsboxen vara? Vi har fått ett svar från laget.

Har du lämnat järnet på? En timer kan hjälpa dig att stänga av järnet i tid.

Timern slår på strömmen på den anslutna enheten efter en viss tid och kan ställas in vid ett tidsintervall på mellan femton minuter och åtta timmar.

Undvik eld med spis

Omkring hälften av bränderna med elektriska orsaker beror på felaktig användning av utrustning, påstår direktoratet för civilskydd och beredskapsplanering. I huvudsak finns det torr matlagning som orsakar sådana bränder i hemmet.

Det är inte ovanligt att brandkåren slår ut för att någon efter en fuktig stadsresa har somnat från den mardröm som de förbereder. Även äldre bör överväga en spis om minnet börjar misslyckas.

- Risken för att dö i brand ökar med ökande ålder. Även om människor över 70 år står för endast cirka 11% av befolkningen, rapporterar DSB över en tredjedel av de som dör i en eld i denna åldersgrupp.

En spishäll begränsar risken för överhettning av ugnen genom att koppla av ugnen om pannan är kokad eller en tallrik står kvar.

Läs också:

Belysning i smarta hus

Smarthusteknologien öppnar för spännande lösningar inom ljushantering.

Öka säkerheten med en värmesensor

Spishällen kan kombineras med en värmesensor för ökad säkerhet. Värmesensorn mäter temperaturen på spisplattan. Det ger en signal till spisen om den upptäcker överhettning, och spisen kommer då att bryta strömförsörjningen till spisen.

Du kommer att få både en fläkt och en värmesensor vid elkedjorna.

Säker uppvärmning för barnrummet

Säkerhet är självklart viktigt också för minst. I barnrummet måste alla kontakter säkras och lösa kablar ska tas bort eller fästas så att barnet inte kan dra dem.

Om sovrummet ska värmas upp av en panelugn, måste detta vara avsett för barnrum. Detta innebär att ytemperaturen inte överstiger 60 grader.Det bör också ha minimal öppning i toppen.

Nobø har en rad värmare tillverkad med låg yttemperatur. Serien heter Kinderhage Oven, och ugnarna är avsedda att användas i daghem, småbarnsskolor och naturligtvis i barnrummet.

Läs också:

Elektrisk installation

Din elektriska / elektroniska vardag ska planeras. Det finns lite i ett nytt hem du kan göra när det gäller el.

Viivilla. ingen sept. 2011

ADVERT

Mest populära