All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Säker med mattan i trappan

Runt de allra flesta hus vi finner trappor av olika slag. Vi har raka trappor, svängtrappor, branta trappor, långa trappor, korta trappor och så vidare. Gemensamt för trappan är att de i många fall orsakar problem för både gamla och unga.

Säkerhet

Trenden på hårda, hala golv och trappor är ett tecken på olycksstatistik. Barn och äldre är mest utsatta. En hård och höjd trappa är lätt att glida på. Och en lysande trappa kommer att kunna tänka dig en kyss genom att ge avbländning, vilket i sin tur orsakar att du misstänker. En mattad trappa minskar chansen att glida eller ge bort bländning, vilket gör det till ett säkrare alternativ.

Ljudisolering

Förutom att vara säkrare är ljudisoleringsfaktorn också en stor fördel för mattade trappor. Liksom matta på golvet kommer det att dämpa ljudet av steg nerför trappan. Du får mjukare steg, och mattan kommer att absorbera mycket av ljudet när du klättrar upp eller nerför trappan.

Typer av mattor

Inte alla typer av mattor är lämpliga för trappor. Det bör betonas att mattorna ska vara hållbara eftersom de kommer att bli utsatta för ytterligare slitage jämfört med mattor någon annanstans i huset. En stram och låg stapel sisal, ull eller syntetfiber rekommenderas. Sisal är ett material som är mycket populärt för den här typen av ändamål, eftersom det är ett vackert och slitstarkt naturmaterial med mycket bra glidbeständighet.

Flera metoder används för att installera mattor i trappor, men följande tre sätt är de mest använda. En allmän regel är att mattor bör böja över steget för att undvika en skarp, hård kant man kan snubbla i.

Solid och limmade

Denna metod innebär att hela trappan eller slitbana täckt med mattan hela vägen till kinderna. Man använder en vanlig mattmassa för att fästa och limma mattan direkt på trappan. Vissa använder också kontaktlim runt böjningen över steget, eftersom detta ger en extra bra passform. Alternativt kan häftklamrar också användas här. Denna lösning är stabil och bra och kan användas både av raka trappor och svängtrappor.

Runner fäst med stavar

Genom att lägga till en löpare ned hela trappan kan erhållas fet markerade resultatet. Det är inte nödvändigt att täcka hela trappan och du kommer att kunna se den ursprungliga trappan på vardera sidan av mattan. Stängerna är fina detaljer som fäster mattan, men är också en något dyrare lösning. Det är vanligt att lägga ett filt under mattan som är fastsatt till trappan antingen genom lim eller häftklamrar. Detta kommer att fungera som en klättrare. Tillsammans med stavarna är det tillräckligt med tillbehör och det finns ingen anledning att klistra mattan på trappan. Observera att du alltid börjar på toppen av trappan när du lägger den här typen av matta.En löpare monterad med stavar är en bra lösning vid rätt trappa, men är komplicerat och dyrt genom att svänga trappor.

Half Moon Step

Lösa, färdiga halvmåne steg är den enklaste och mest prisvärda lösningen. Trappan täcker inredningen och är lätt att lägga sig själv. De färdiga trapporna finns i sisal, ull, gummi och syntetmaterial. Här behöver du inga extra lim, häften eller substrat, eftersom de kommer med ett substrat som är limt direkt på trappan.

Teppeabo säljer utrustning och mattor för alla tre varianterna, men anser fast mattan som den bästa lösningen. Detta för att det ger den bästa säkerheten i förhållande till skidliftarna och att det blir bäst, eftersom lederna är mindre benägna att lossna. Du kommer inte heller ha problem med att samla in damm i övergången mellan trappan och filten eftersom det kommer att vara helt förseglat.

Tvätta / städa

Trappor godkända för trappor är vanligtvis av mycket god kvalitet, eftersom slitaget på trappor är betydligt större än på vanligt golv. De flesta mattor i trappor är också behandlade med smuts, vilket gör rengöringen väldigt lätt. I de flesta fall räcker det med att torka med en trasa. Mattor i sisal kan också impregneras, vilket ytterligare förenklar tvätten.

Gör det själv eller sök hjälp?

Om du vill gå till jobbet eller kontakta en specialist beror på vilken metod du vill använda. Om du vill ha en halv månad kan du enkelt köpa de färdiga delarna och hålla dem på trappan. Detsamma gäller för löpare som är fastsatta genom att stänga en rak trappa. Dessa är enkla metoder som inte bör orsaka stora problem.

En fulllängdtrappa är å andra sidan mycket svår för en amatör att komma till. De flesta har problem med att få mattan. "Det är ett litet område, så det är inte så mycket om du gör något fel, men vi har sett några amatörer som kan sätta det här bra", säger Erik Wibe i Teppeabo. Han rekommenderar därför att du får hjälp med installationen av denna typ av matta.

ADVERT

Mest populära