All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Säker montering av downlights

- en starry downlights skapar atmosfär i badrummet. Men det är också det mest riskabla rummet att montera dem ", säger Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

- Downlights ska inte monteras i taket mot kalla tak eller sluttande tak utan särskilda försiktighetsåtgärder. Badrummet är varmt och har hög luftfuktighet. Det finns inte många millimeter med läckage runt lampor behövs innan liter liter kondensvatten ut i takkonstruktionen, säger Nilsen.

Enkel fysik

- Varmluft är lättare än kallt och skjuter upp och ut där det kommer. På övervåningen på vinden, möter ångrummet iskall vinterluft. Ju kallare det är ute, ju mer kondens på ytorna. Som ett resultat är iskakor bildade inuti taket över isoleringen, förklarar Nilsen.

Extra tak

SINTEF Byggforsk rekommenderar att man monterar nedljus i ett taklocket, det vill säga att lägga till ett extra tak under originalet. På så sätt behöver du inte göra hål i ångspärren.

- Det betyder också att du inte behöver ta bort viktig isolering. En del av isoleringen tas bort för att rymma ljusen, men det betyder också ökad risk för att hetluft kommer igenom. Värmeförluster ger både högre kostnader och istappar el till följd av snösmältningen på taket, säger ingenjören Trond Bøhlerengen i SINTEF.

Bättre med light

När vi talar om retrofit downlights, skulle en visuell vara den enklaste och säkraste lösningen, säger Olaf Rimstad chef för Deco Systems:

- Vi har lång erfarenhet av utveckling och försäljning av olika lösningar för inkassering. Då får du precis den effekt som SINTEF beskriver. Detta är ett enkelt koncept som är både effektivt och dekorativt - och det säkerställer att huset läcker av varm, fuktig luft upp till den kalla luften på vinden. Det betyder att kondens och isbildning inte kommer att inträffa. Istället för att sänka taket, monterar du helt enkelt hörnfack i rummet, säger Rimstad.

Enkel montering

1. Lägg en bra remsa av lim på sidorna mot taket och väggen.

2. Lådan trycks lätt på plats över ventilationen. Kritisk sladd är inställd för att få lådan vinkelrätt.

3. Låsen hänger nu av sig själv, och övergångsväggen och taket avfyras med samma lim. Lådan är klar och klar för överbeläggning efter att lederna är limmade och glittrande.

Kapsla Deco Systems

Arstyl en visuell deco Systems levereras i storlek: 10x10, 15x15, 20x20, 25x20 för montering med lim. Längd 2 meter.

Nivå LC3 finns i storlek 30x30. Längd 2, 6 meter.

ADVERT

Mest populära