All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Säker och brandsäkra juli

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Vid jul vi tänder ljus i en mycket högre grad än någon annanstans i år, så det är därför goda skäl för att passa lite extra på.

Brandrelaterade olyckor uppträder oftare i jul och nyårshelter. En av de vanligaste orsakerna är att glömma att stänga av lamporna, skriver Anticimex.

- Christmas är fylld med traditioner och samhällen, och att en brand olycka kan inträffa är ofta det sista du tänker på. Tyvärr uppstår bränder ofta som lätt kan undvikas med små medel. Om du tar dig tid att tänka igenom brandrisk nu, kan man slappna av och njuta av julhelgen senare, säger Paul Ivar Myrstad, chef för bödlarna skyddstjänster.

Top ornament består av brännbart material, och även granen kan vara en stor brandrisk.

Här är några bra tips för brandsäkerhet jul:

1. Levande ljus

Levande ljus orsakar många bränder, och en eventuell eld går extremt snabbt. Lämna aldrig rum med ljusstrålkastare och var medveten om var du placerar lamporna så att ingenting i närheten kan fånga eld. Använd inte ljusstakar av brännbart material, eller mossa eller plast som dekoration i ljusstaken. Undvik också att placera för mycket ljus tätt och var uppmärksam på barn och husdjur. Ett barn kan enkelt ta en tyg och dra ner lampan på den. Ljusstakar i fönstret kan enkelt kastas ner av exempelvis katter.

2. Electric ljus

Många stänga av sina elektriska kandelabrar genom att vrida på en av glödlampor, men detta kan orsaka dålig kontakt, vilket resulterar i brand. Stäng av strömbrytaren med strömbrytaren eller dra ut kontakten. Se till att det sitter samma typ av glödlampor i ljuset, och att alla lampor lyser lika starkt.

3. Advance Star

Använd en low-energy-stjärna för din advokatstjärna. Delvis för att de är miljövänligare och delvis för att de inte är lika heta som en glöd- eller halogenlampa. Det är säkrare med stjärnor i metall och trä än papper. Papper är mycket mer brandfarligt, och papperskonstruktionen gör det enkelt att göra misstag. Se till att glödlampan är inte förrän materialet i adventsstjärna och se till att kroken adventsstjärna hänger i är säkra.

4. Lysslnger

Det blir allt vanligare att dekorera med slingar både inifrån och ut. Om du sätter en lysslynge som dekoration i en glasvas, se lysslyngens bruksanvisningen om det tål detta och inte blir överhettad. Omedelbara ljuskällor blir mycket heta. Utomhus använder du bara ljusslyckor som är godkända för utomhusbruk.

5. Juldekoration

Se till att alla prydnader, dekorationer, kransar och andra dekorationer placeras på ett säkert avstånd från ljus eller varma spotlights. Kom också ihåg att inredningen kan falla eller böja fram och tillbaka.

6. Julgran

Nu hugsar julgranar tidigare än tidigare, vilket innebär att de blir torra tidigt. En torr gran bränner ner om några minuter. Använd därför aldrig ljus på eller nära julgran. Lägg inte julgran för att blockera din väg ut ur huset. Kontrollera att de elektriska julreläerna inte blir för heta eller har dålig kontakt.

7. Brandlarm

Gör vana med att byta batterier i rökdetektorer (du måste ha minst en varning på varje våning) 1 december, vilket är rökalarmdagen. Utför ett funktionstest genom att trycka på testknappen. Om det inte fungerar när batteriet byts ut är det defekt och måste bytas ut så snart som möjligt. Anmälare kan förlora funktion när de är äldre än tio år, och om du har en gammal varning rekommenderas att du byter ut det. Om rökdetektorn är dammig bör du noga dammsuga den, använd ett borstdysor.

8. Brandsläckare och brandsläckare

Om du inte har eldslang i huset krävs det att du har en 6-kilo pulverlucka med minst 21A på varje våning. Kontrollera regelbundet om släckaren har tryck (tryckmätaren ska vara grön). Kontrollera också att pulvret inte har packats i botten genom att släckaren slås upp och ner. Se till att spjället / säkringen är i, håll apparaten och inte i handtaget och sätt örat och lyssna. Du bör höra att pulvret rör sig nedåt. Skaka inte sovaren, håll den bara upp / ner i några sekunder. Se också till att slangen är full.
Placera helst sovaren i korridoren eller i närheten av sovrummet. Det är också tillrådligt att ha ett eldtäcke som du placerar på en tillgänglig plats, till exempel i köket.

9. Escape Routes

Om du bor i ett hus, gör en plan för vad du och din familj ska göra om det börjar brinna. Gör en plan för flygrutter och avtal ett mötesplats ett avstånd från huset. Se till att du har en alternativ flygväg från övervåningen om du har två våningar eller mer, antingen i form av brandbekämpning, brandbekämpning eller liknande.

10. Prata med barnen

Barn leker med eld. Om det börjar brinna, vågar de inte säga något, de springar och gömmer sig. Prata med barnen om vad man ska göra om det händer och göra dem involverade i flyktplaner. Många gånger vet de mer om detta än de tror, ​​eftersom de har haft liknande övningar på dagis eller i skolan.

ADVERT

Mest populära