All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kungsängslilja - en småtrendy vårblomma

Fakta om Route lilja

  • norska namn: Route Lily, Vibeegg, Kong Krone, Vipeegg
  • latinska namnet: kungsängslilja
  • tyska namnet: Schachbrettblume
  • Engelska namn: ormar huvud tritillary

Populära arter

  • Alba: vit med svaga grönaktiga vägar
  • Aphrodite: vit med svaga rutor
  • Artemis: pur-purrød med speciellt distinkta rutter
  • Cha-ron: mörkviolett
  • Pomona: vit med violetta rutor
  • -Purpie king: lila med svaga rutor

Egenskaper

Ruteliljen är en Allium med söta små blommor. Anläggningen är smal kroppsbyggnad, vilket gör det lätt att överträffa de mer kraftfullt växande trädgårdsväxter.

Vari och genealogi

Rutt Liljor är naturligt utbredd i de centrala och östra delarna av Europa. I naturen växer oftast dirigera liljor tillsammans i ett större antal i kuperad terräng med kalkrik jord.

Ruteliljen stammar av släktet Fritilaria och en anläggning i liljefamiljen, som också innefattar ett antal andra våren blommande Allium.

Utseende

Ruteliljen är en upprätt Allium med en distinkt utseende. Ruteliljen har 1-2 relativt stora, hängande och rutig / rutig blommor på var och en av tunna stjälkar. Blommorna är klockformade och är vanligtvis vita och lila. Stammen blir 30-50 cm hög beroende på odlingsförhållandena. Växten har gröna och smala blad.

Det är också helt vit rutt liljor och vita blommor med grön rutigt mönster.

Season of blommande

Ruteliljen är en vårplante och blommande vanligtvis förekommer i april och maj, som strax efter krokus. Ruteliljen blom i 3-4 veckor, vilket är ganska bra för glödlampa blommor till vara. Som avskuren är blomman hållbar i upp till 3 veckor.

Plantering, odla och dela

Plantera lökarna i augusti eller september. Som med de flesta andra vårblommande lök och knölar bör Ruteliljen köpas och planterade så tidigt som möjligt. Det kommer att vara tillgänglig under hösten kan lök försämras och orsaka röta och uttorkning. Plant löken i jorden med ett djup på 5-6 cm. De borde vara relativt nära.

Ruteliljen kan naturligtvis också från frön, men när det går oftast flera år innan de blommar. Observera att frön behöver frost för att groa. Fröna kan därför sprinklas över jorden. Alternativt ruteliljen fortplantas från sideløk, samlas in efter anläggningen har vissnat.

Cre

Route liljor växer bra i vanlig trädgårdsjord, men växer bäst i en närings jord påminner om skogen. Ger därför jord massor av Sphagnum, eftersom båda surgör jorden och behålla fukt. Route Liljor trivs också i jord med hög kalkhalt och kräver annat fuktig bördig jord under växtsäsongen. Är trädgårds din jord låg kalkhalt, kan du väl strö lite kalk i början av våren när frosten är över.

Växten trivs också i porös jord; i både säng och gräs.

Cream of Rutelilje

Leekworms, som rillilies, är i allmänhet lätta och robusta växter som ofta blommar igen och igen. Om rutilillaen trivs där den växer, kan de snabbt bli många, eftersom de är självsåtande.

Rutorna behöver vattnas regelbundet, eftersom plantan trivs bäst i fuktig jord.

Gödselmedel

Råfiber bör befrukas vid ca. var fjärde vattna i tillväxtperioden.

Sol och temperatur

Ge din rutelilje full sol eller halv skugga. Under våren och början på sommaren tills plantorna tona, behöver ruteliljen gott om solsken.

Använd

Ruteliljer är vackra i fleråriga och blomsterbäddar. Men de är också lämpliga som krukväxter och buketter.

Fiender

Rockens värsta fiender är torka, jordrotter (vagabond, vattenrotter) och liljor (en typ av bladbagge). Jordrötterna kan gnugga knopparna och de lila liljebönorna lever från roulettens löv och blommor.

ADVERT

Mest populära