All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Köksgolv

- Det hjälper inte till ett par basilika kvastar och en loppmarknadsstol för att göra livet i ett glänsande kök, påstår hon. "Nej, ta tag i golvet är hennes tydliga samtal.

Rutter på golvet är något vi vet från historia, aktuella i olika rum och stilböcker. Och Ellen är medveten om att det är lika relevant idag, både i små och stora rum - kvadratisk och rektangulär. Kvadraternas form och storlek är anpassade till varje rum.

- De flesta rum har rutter i 40cmX40cm, men de kan vara både större och mindre. Testa form och storlek genom att rikta golvet med tejp. Då kan du se om storleken passar och huruvida rutorna ska vara diagonala eller raka. Om rummet är stort kan kvadraterna drabbas av ett bord, tycker hon.

Ton-i-Ton

Vinylbeläggning och mönstrat mönster i Tarketts metallvaror ger det här köket en touch av markliv och natur.

Hur klart kvadraterna ska justeras med stor eller liten kontrast mellan färgerna. Svarta och vita vägar kan vara lämpliga för dem som vill ha ett grafiskt uttryck med tydliga linjer och stora kontraster. Om du vill ha ett tystare och mjukare uttryck väljs färger i ton-ton. Det mest diskreta rutningsmönstret uppnås genom att endast variera mellan matt och blank i samma färg.

Golv del av hela

För att göra golvet en del av det hela, bör färgerna upprepas i andra delar av rummet. Till exempel, i motsats till ljusa och mörka toner, kan väggarna målas i den ljusaste färgen. Om en av färgerna är färg stark kan den flyttas ytterligare angränsande rum. Färgerna kan också tas i skåp, bänkskivor eller gardiner.

- Kom också ihåg att variera shine, påpekar inredningsarkitekten. I ett kök finns många tydliga ytor, vilket skapar ett något coolt och svårt uttryck. Om golvet är tomt, välj matta väggar. Det ser bättre ut än när alla ytor är klara, säger hon.

Kakel från Höganäs 'Roma-serie.

Olika material

Ellen har gett karakter till ett stugerkök genom att måla golvet. Färgerna tas från paletten i angränsande rum.

För de som vill ha golv med rutter är möjligheterna många. Det finns vinylbeläggningar med ett kvadratmönster i olika färger och klinker i vinyl, kork och linoleum. Gummi kommer i plattor av olika färger och keramiska plattor erbjuder möjligheter i både färg, inredning och glans. Med färg är det bara fantasin som sätter gränser.

ADVERT

Mest populära