All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

ROT och RUT ger nya vita arbets

När Mr och Mrs Svensson anställa en snickare för att bygga hallen på sommarstugan, en målare att ta hand om jobbet och en "plasterer" för att lägga golvplattorna betalar de bara hälften av vad arbetet faktiskt skulle kosta. Resten av räkningen tar hand om staten. Detsamma gäller när de anställer ett företag för att ta hand om tvätten, gräsklipparen och snöskotern hemma i villan.

I Sverige infördes en möjlighet för privata hushåll i juni 2007 att dra av skatt på hushållstjänster, till exempel, hushållspanna och fönsterkudde, utförda av professionella företag och enskilda innehavare.

Sedan december 2008 har åtgärden utvidgats till att omfatta renovering och utbyggnad av hus och stugor. Avdraget gäller för arbetskraftskostnader - inte material.

Joint Husfratrekk

av den politiska oppositionen, skattereduktionen för hushållsnära tjänster nedsättande kallas "pig-avbetalning" (piga avdrag), och kritiserade för att skapa ett klassamhälle där människor med goda råd blir fattigare människor att utföra lavstatusoppgaver i sina hem. Idag piga döpt till RUT ( "ex. En akronym för Rengøring, Underhåll, Tvätt"), och avdrag i kombination med en skattereduktion för reparationer, om- och tillbyggnad ringar (ROT), ett gemensamt Husfratrekk.

- I färgindustrin är vi glada. I praktiken har en ny marknad öppnats. I oktober 2008 stod fastighetsmarknaden för 98 procent av färguppdrag och den privata marknaden för resten. Svart arbetskraft dominerade detaljhandelsmarknaden nästan helt, men med ROT-berövat har intresset för äldre hantverk ökat enormt. På mindre än ett år, andelen privata uppdrag gått upp från nästan noll till cirka 15 procent av sina medlemmar, säger Björn Hellman, chef för industri och arbetsgivarorganisation Målaremästarna i ett pressmeddelande.

Skapar vitt arbets

Syftet med den borgerliga regeringen alliansen har skapat nya arbetsfall och för att göra det mindre attraktivt att köpa svarat tjänster. Trots det faktum att stora belopp betalas varje år är bidraget ekonomiskt lönsamt. Detta enligt branschorganisationerna Entreprenörer och Swedish Construction Industries, som hävdar att mer pengar kommer in i statsfinanserna i form av ökade skatter än vad dras av kostnader i betalningar!

Från och med idag betalar Skatteverket mer än 1 miljard svenska kronor i månaden med bara ROT-avdrag. Dessa siffror visar att byggbranschen i Sverige står för cirka 30 miljarder, inklusive materialkostnader och arbetskostnader som privatpersoner betalar. I statsskuldväxeln uppgår denna inkomst till nästan 17 miljarder från moms från arbete och material samt arbetsgivaravgifter.Varje öre som betalas i ROT-avdrag enligt den svenska byggbranschens beräkningar ger en positiv effekt i statsfinanserna på 1,40 kr.

Utvärderingar från industrin och arbetsgivarorganisationen Svenska Byggindustrin bygger på siffror från Skatteverket att endast ROT-delen av Husfratrekket har skapat 7 850 vita jobb i bara Storstockholm om ett år.

Många ägare - Stora avdrag

Skatteducering ges för hälften av arbetskraftskostnaden, inklusive moms. , upp till högst 50 000 kronor (kronor) per år och person. Alla aktieägare kan dra av det maximala beloppet, förutsatt att de betalar skatt. Detta betyder till exempel att barn som har inkomst som de betalar skatt för och som äger en del av hemmet kan göra samma avdrag. Det finns inget maximalt antal aktieägare, och det finns inte något krav på minimalt ägande. Normalt innebär det att ett samboende par som äger hemföreningen kan lägga till belopp och dra av för upp till 100 000 kronor. I praktiken drar hantverket omedelbart hälften av arbetskraftskostnaden från fakturan och kräver samtidigt beloppet från Skatteverket.

Betalningen till entreprenören sker normalt inom tio dagar från det att formuläret har registrerats hos skatteverket. Kontroller görs av Skatteverket efteråt i samband med avkastningen.

Johan Aspelin, federal advokat i branschorganisationen Flooring, säger att medlemsbolagen är mycket positiva till Husfratrekket och att betalningar från Skatteverket är smidiga.

- Vi hade kunnat förvänta oss byråkrati och tung administration, men betalningarna från Skatteverket är det minsta problemet med Husfratrekket. Nu introduceras också en elektronisk modell som eliminerar risken för fel i att fylla i formuläret och som leder till ännu snabbare betalningar.

Bättre kontrakt

- En annan positiv effekt är att kontrakten mellan kunder och hantverkare har blivit betydligt bättre. Skatteverket kräver mycket information från hantverket att betala pengarna, och det har gjort avtalet skrivande bättre. Svart arbete har länge varit ett problem i branschen, men är inte alls attraktivt på samma sätt nu säger han.

- Det är uppenbart att människor i Sverige har mycket pengar att renovera för, men om det beror på låg ränta eller om det är tack vare Husfratrekket är det svårt att säga säkert. Nedgången är emellertid en tydligt positiv faktor, vilket har gett företagen möjlighet att hålla volymen uppe i den kraftiga nedgången. Utan ROT-avdrag skulle situationen i branschen ha varit mycket värre, avslutar han.

ADVERT

Mest populära