All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ro: Odla historiska rosor i trädgården

Rose Society hade sin egen monter där allmänheten kan komma med frågor om rosor, köpa svarta listan för ro, steg böcker, rosa kort eller skriva in sig i föreningen.

Trädgårdsföretaget Oslo var också representerat med egen informationsstatus under evenemanget.

Mellby plantskola uppradade med ett brett sortiment av trädgårds rosor, där det var möjligt att helt enkelt njuta av åsynen av de härligheter eller köpa hem med dem, antingen som krukväxter rosor, skära rosor och ros buketter.

Historien om historiska rosor

Etiketten eller beteckning historiska rosor står för Rose arter som i århundraden har odlats och bevarade i många delar av världen.

Med få undantag betonas egenskaperna hos historiska rosor genom underbar doft och mångfald i uttryck och nåd. Detta låter dig hitta rosen som passar din önskan om vardagsrummets doft, form och färg.

På Rosa Røyes hemsida hittar du ett stort urval av de mest slitstarka historiska roserna som är anpassade till norska förhållanden.

Se även:

Hur man får TV-signaler i flera rum

TV i flera rum är något som många familjer vill ha. Vi förklarar hur det görs i praktiken, både för fulla erbjudanden och enklare lösningar.

Kunskap om de historiska rosor har innehavaren förvärvat genom att studera i Rosarie L'Hay Les Roses, i Frankrike och genom testning av härdighet på Røyse land Buskerud.

Här kan du klättra rosor, sällsynta rosor och rosor för burkar och växthus.

Historisk buske och klättrare, Ghislaine de Feligonade Rose. Foto: AMM

den största historiska rosenträdgården - Ås

University of Life Sciences i Ås, landets största samlingar av historiska rosor. Urvalsfältet vid Planteskolen vid Ås universitet har nu ca. 310 rosor samlade under Norsk Roseforenings regi under de senaste fem åren.

Det norska trädgårdsföretaget är också en del av det rosa företaget med ett projekt Bevarande med hjälp av åldersrosor / resistenta mot sjukdomar.

Läs också:

Höst Pursuits i trädgården

Även om dagarna är kortare och svalare, är det mycket mixtrande med utomhus.

Målet är att hitta rosor som är lämpliga för användning i privata trädgårdar och i historisk landskapsarkitektur, för att odla det bästa berömet för ökad produktion.

Om några år kommer det att avgöras vilka av de historiska roserna som ska bevaras permanent i en konserveringssamling för rosor vid UMB.

Underbara historiska rosor i cirkulära glasrätter. Foto: AMM

Växa rosor

Rosor i krukor måste vara väl vattna före plantering. Barrotrous bör vara i vatten några dagar före plantering. Hålet är gräftat 50-60 cm djupt. Se till att det finns bra dränering.

Om du är osäker, ta vattentestet.Före planteringen fyller du hålet med vatten. Om det inte dräneras inom några timmar kan det finnas risk för att rötterna kommer att förbli i vatten under lång tid.

Läs också:

Smarta tips för små badrum

Även vid ett litet badrum kan skapas fjädrande uttryck med hjälp av produkter som gör rummet lekfull, läckra och inte minst är tricket för att ...

Roströdor är särskilt känsliga för fukt och ruttna snabbt. De nyplantade rosen behöver dock stadig fukt för att utveckla rotsystemet. Använd marken du har, blanda i gödsel, mjölk kompost eller kompost.

Vid plantering är det viktigt att podiet eller den svagt svullna platsen där grenarna börjar förbli ca. 15 cm under marken. Det rekommenderas att byta ut jorden om du planterar i ett hål där det har blivit ros i många år.

Levande färger i historisk rosebukett. Fotografering: AMM

Växt Avstånd

Avståndet mellan de rosor är en återkommande fråga, eftersom rosor är så olika i höjd, bredd, okomplicerad densitet och storlek av rötterna.

Många vill plantera rosor med stauder och andra grödor, och då kan man inte säga någonting om avståndet mellan rosen. Det är först när de planteras i grupper som avståndet blir intressant. I allmänhet kan rosor planteras närmare än rekommenderade i rosböcker.

Det är lättare att flytta en ros om den blir för tät, än att gå och vänta i flera år för att odla rosen. Men man måste komma ihåg att de allra flesta rosor behöver mycket sol och luft för att utvecklas optimalt.

Ett exempel på avståndet kan nämnas: Den knubbig, relativt låg ros (90 cm) kan planteras med 50-60 cm avstånd, åtskilda ett något större bussning 75 cm, och f Ex.. en albaros med ett avstånd över mätaren.

Gödsel

Rosor som blommar eller överför, behöver mer befruktning än en gång blomning. Rosor är i allmänhet mycket förtjust i naturliga gödselmedel / boskapsmedel. Mjölkkompost är bra, även om den innehåller relativt lite gödselmedel. Om du använder den fungerar den som en bra markförbättring.

Kompost är mycket bra, och välbrända mejeriprodukter, pepparrot eller kycklingpellets är mat som rosor ger värde. Men med alla medel använder du inte färsk gödselmedel. Blommande rosor befrukta 2-3 gånger på våren, medan enblommig brukar befrukas endast en gång.

Vissa pimpineloser och råg fördelas med fördel bara vartannat år. I första hälften av juli kommer gödseln att avslutas. Det är viktigt att rosen har gott om tid för nedläggning under hösten, i stället för att stimulera ytterligare tillväxt och knackar på hösten.

För att gödsla på rätt sätt borde du veta vilka rosor du köpte, eftersom behovet av gödsel är så annorlunda.

Källa: Norsk Roseforening och UMB.

För mer information om historiska rosor:

  1. Norwegian Rose Society, www. Norwegian ökade union. com
  2. Rosa Røyse, www. rosaroyse.nej
  3. Universitetet för miljö och biovetenskap på Ås, www. UMB. com
ADVERT

Mest populära