All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Rosor - Beskär rosen nu!

När rosen stammar har trimmat, är det viktigt att gödsla rosor. Under säsongen bör röda blommiga rosor gödas tre gånger, strax efter vårskogen, runt den 1 juni och strax före sankthans.

Enblommiga rosor kan befrukas en till två gånger. Bland de första roserna som spirer på våren är historiska rosor, varav många är så kallade ruttna och gammaldags rosor.

En ruttet ros är sticklingar eller fröfrön och står på sin egen rot.

'Roseraie de l'Hay' är en stor modern buskros i rugosa-gruppen. Det börjar tidigt och blomstrar fram till frosten, blommorna är stora och luktar vackert med starkt rostdamm. Busken kan klara av någon form av beskärning, men det får inte beskäras. Det behöver bara formas lite och du kan tunna ut några gamla grenar. Om du inte får denna sort, är Hansa mycket liknande, och vanligare i handeln.

Läs också:

13 sätt du kan använda böcker i det inre

Varför avyttra gamla böcker när du kan använda dem i det inre?

Rosorna behöver ljus och luft

Efter en lång vinter, som steg stammar har täckts med granris, säckar eller geotextilier säckväv, de behöver ljus och luft att trivas och att ta fram nya rosenknoppar.

Här är rosen experter i norska ökade union sina bästa tips för att få rosor på sköt:

• Ta bort täck om du använder den, och skära bort eller avlägsna döda och grenar efter vintern viloläge.

• Beskärning stimulerar rose för att växa och ger rosen en bra form.

• Var medveten om att gammaldags rosor behöver mindre beskärning, och att dessa rosor ofta spricker i full blom på förra sommarens skytte. Nyare rosor, de som blommar blommar på årets skott.

• Se till att rosen inte blir för stark i våren. Rosorna kan dö om de torkas ut med för stark sol. Innan jorden tinas av vårsolen stannar rosen med tillräckligt med vatten till stammarna. Jorden kan vara svår och isig, och sedan bryter rosen snabbt om de utsätts för mycket stark vårsol. Därför kan det vara smart att täcka rosen på mycket varma dagar så att stammarna inte torkar ut i solen. För att undvika svamp sjukdom måste locket vara luftigt.

Rosa Helena 'Hybrida' (även känd som Honey Rose) är en modern slyngrose med god doft och tiotusentals små, gulaktiga-vita blommor som sitter tillsammans i kluster. Du behöver inte beskära så mycket, men ta bort vad som är torrt och gammalt. De nya grenarna blommar nästa år, ta inte bort dem, bara led dem i rätt riktning på klätterramen.

Klipptips

• Använd en vass rossåg när du startar grödan.

• Det är lätt att beskära rosen, det handlar om att ta bort döda stjälkar och skära stammarna så bra att de kan växa starka och friska.De olika rosen är beskuren på sin egen väg.

• Efter huvudregeln kan gamla trädgårdsmästare beskäras med en tredjedel av busken. De yttre grenarna kan beskäras lägre än inåt mot mitten.

• Moderna bunkar kan klippas hårda, vanligtvis ner till 15-20 cm om målet är att få växten att ligga på marken.

• När det gäller klättringspåsar behöver man inte gräva dem speciellt. Ta bort torra och gamla grenar helt ner i marken ...

• För stammar och spänner kan deras del klippas hårt och ner till 10-30 cm. Grenade rosor kan skäras lite mildare. Roststenar kan skäras ner till 20 cm var 4: e eller 5 år, helst med motorsåg.

Läs också:

Hedge Plantering hör minskar till

Hedge Plantering höra höst. Och nu kan du göra en bra affär.

'Redouté' är en modern, liten buskrow från David Austin. Det blommar hela säsongen och luktar. De flesta Austin-rosor fryser lite tillbaka på vintern och då måste du skära bort allt som är dött. Det blomstrar emellertid för att det blomstrar på de nya grenarna som växer upp. Skär också av blommorna när de blommar ner till där ett nytt skott kommer under. De gillar mycket gödselmedel, tre gånger varje sommar, i april, maj och juni. Foto: M. Vestli

Plantering

• Vattenroser bra före plantering.

• När det gäller barrotrobes, måste de lämnas i vatten i några dagar innan de placeras i jorden.

• Ta ett hål i jorden som är 50-60 cm djupt och se till att marken är väl avloppad.

• Om jorden inte är tillräckligt tömd kan rosetta snabbt rotera eftersom det är mycket känsligt för fukt.

• För att göra jorden porös och näringsrik, är det fördelaktigt att blanda olika gödningsmedel, såsom mjölkkompost och vanlig kompostjord.

• Plantera försiktigt rosen med 50-60 cm avstånd, se till att de får ljus och luft och se till att de vattnar så att du kan se fram emot rosor som är bekväma i trädgården.

De är båda så kallade albaroser (kustvitningar) och används i stor utsträckning som prestegrupprosor.

Båda dessa blommor på förra årets grenar. Blomman växter under sommaren, så de borde inte ha mycket beskärning på våren, men skära av de döda och torra. Ibland kan man ta bort en gammal gren eller två i mitten av busken för att släppa nya skott. Det gamla skottet skärs ner / ner till botten.

Läs också:

Växt lök och knölar under hösten, och njuta av nya blommor i rabatten på våren

Nu är det dags att plantera lökar och knölar, och på våren kan du njuta av nya blommor i rabatten när snön försvinner.

Besök en rosenträdgård i Norden

Det finns flera öppna trädgårdar i Norge och i Norden som välkomnar besökare som söker tips och inspiration. För mer info se: www. Norwegian ökade union. com

Här är ett litet urval:

• Loppdagarna i Freiaparken, lördag 7 och söndag 8 juni 2012.

• Tombrosegård i Østfold.

• Öppna rosenträdgård på Hildeborg Haugen, Vik i Sogn. 190 ros sorter.

ADVERT

Mest populära