All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Rum för barn

Denna pojke har lite större utrymme än de flesta, men det är tillåtet att inspirera glada färger. Foto: Ikea Foto: Ikea mer

Plats för barn

  1. Se cool stuff för barn

Neutral ram

Om du funderar på att göra barnrummet, eller kanske renovera den gammal? Då finns det mycket råd, vilket kan vara knepigt att ta i tänkandet - innan du går ut och köper möbler och målarfärger - och svänga kostnaderna för färg.

- En enkel regel är att låta stora ytor och väggar ha en relativt neutral färg. Man måste komma ihåg att de ofta måste leva med detta under några år, förutsatt man inte vill måla och renovera hela tiden, säger Bjørg Owren, chef för Informationscentralen för färg och inredning (IFI), och tillade:

- Det kan inte vara en bra idé att ha en bangingfärg på väggen, även om du (eller barnen) är förtjust i ljusa färger. Det finns många andra bra sätt att rita färg - till exempel i möbler, textilier och kuddar.

Kontrollera härliga möbler och inredning för barnrummet.

Låt barnen ta makten

Enligt Bjørg Owren är det viktigt att låta barnen hjälpa besluta så snart de är redo.

- Barn är mycket tydliga och tydliga på vilka färger de tycker om, och det är viktigt att de bestämmer. Det är också viktigt att de vuxna förstår att det här är barnrummet och att det inte nödvändigtvis passar in i resten av huset, säger hon.

Det är sålunda smart att tro att de som bor och leker i rummet är fysiskt mindre än de flesta vuxna.

- Hur hög hänger du bilder och knackar? Och finns det enkla och tillgängliga lådor och skåp så att de små kan städa upp sina leksaker? Faktum är att de små ofta tycker om att hålla ordern, säger chefen för IFI.

Ljus och värme

Trevligt att sitta på en matta. Foto: www. snack. nej Visa mer

När det gäller golv, kom ihåg att de små sitter på golvet och spelar.

- Det är därför viktigt att ha ett bekvämt golv. Det kan antingen vara i form av filtar, men du kan också lägga kork, vilket ger värme, säger hon.

Och i förhållande till ljus är det meningsfullt att tänka både av säkerhet - och att vara bekväm.

- Många ledningar gömda kan ge brandfara och därför är det smart med många eluttag. Och dessutom bör man tänka på många små ljus, snarare än en stor. Det ska vara svagt ljus runt sängen och mindre ljus vart du behöver det. Många små i stället för en stor är också mycket trevligare, avslutar hon.

Farliga färger

Rosa för tjejer, blå för pojkar. Tove Steinbo, för tillfället klädd i en orange skugga - som symboliserar festen och glädjen. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

- Barn måste och måste ha färg.Men för många och för starka färger kan döda både sömn och koncentration, säger författare och färgexpert, Tove Steinbo.

Steinbo har publicerat boken The Colors Tell .

- Du borde ha neutrala färger, som blå eller lila pasteller, på väggarna. Liksom andra ljusa och neutrala färger, men inte vita, eftersom det också kan vara för starkt. Dessutom är gul en dålig färg, som faktiskt kan orsaka huvudvärk. Och stark röd och orange kan ge barnen för mycket färg stimulans, vilket kan göra dem oroliga, säger Steinbo och tillägger:

- Om du väljer mycket neutrala färger på väggen, är det en bra idé att skapa färgtänk i form av kuddar , bilder och annan inredning.

Rosa och ljusblå

Smart till tjejerna? Foto: www. mini posh. nr. mer

Slutligen en nyfikenhet: För Tove Steinbo hävdar i sin bok att det faktiskt finns en anledning till varför unga flickor ska ha rosa färger runt dem, och pojkarna ljusblå.

- Rosa är en "tyst" färg för oss vuxna, men små tjejer uppfattar det annorlunda - det ger dem en spark. Å andra sidan är ljusblå en lugn färg som lugnar barn. Ofta pojkar mer oroliga än flickebarn - och rosa är alltså egentligen en färg som kan ge flickorna stimulans, medan ljusblå är smart för pojkar som kan behöva vara lite mer lugn, avslutar hon.

Hitta inspiration till barnrummet här.

Användbar online:

www. ifi. nr.

Återförsäljare och tillverkare:

www. yay yay. nej, www. mini posh. nej, www. pid. se, www. barns rum. nej, www. nallebjörn. nej , www. oppoglek. nej, www. Møbelringen. nej, www. ungdomar. nej, www. snack. nej, www. bubblas. dk

Mer om barns
  1. Fantastic barnrum
  2. paradis för barn

ADVERT

Mest populära