All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Takläggning - Vad ska du göra med taket?

Det finns en mängd olika material att välja mellan för dem som vill lägga till nytt tack . Pris och utseende är två viktiga kriterier för val, men antas också livslängd, underhåll och möjligheter till reparation bör registreras.

Här tittar vi på olika typer av takläggning och vilka fördelar och nackdelar de har.

Tiles

Traditionellt kanske skiffer som många förknippar med kakel, men i dag är tillräckligt betongtakpannor och tegelplattor mer vanliga material.

Båda typerna levereras som enkla, dubbla och platta stenar och med olika profiler.

Betongstenar är färgade med färgpigment och du kan därför få dem i en mängd olika färger. Murläggning är gjord av olika typer av ler som brinner under hög temperatur, vilket ger variation i varje kakel och mer färgning på taket.

Läs också:

Våldsamt underhåll av taket

Ett tak behöver lite extra inspektion på våren. Men vad ska du leta efter? Här är några tips om hur du håller ditt tak!

Takläggning: Stor variation i färgschema.

Takläggning är ett solidt material som ger säkert tack för att den ligger ordentligt.

Enligt SINTEF Building och infrastruktur tak som omfattas av deras rekommendationer och sten som följer norsk standard sällan vara känsliga för skador. Stora snöblåsare i kombination med is kan ändå ha olyckliga konsekvenser för taket.

- För att undvika sådana skador är det viktigt att tak är välisolerade och ventilerad och att alla genomföringar och alla takutstyr är fast förankrat i taket konstruktionen, säger SINTEF Building och infrastruktur.

Här kan du se hur man lägger till kakel.

Asfaltbeläggning

A tak takbelagd tak har vanligtvis en livslängd på minst 25 år.

Beläggningar som har målats visas ofta genom avsaknad av skifferfärgning. Detta kan åtgärdas, men om tak närmar sig normalt liv, är det oftast bäst att torrt gräs på tak i stället för att reparera det.

Läs också:

Taktak

De flesta tycker att ett tak som är täckt med takplattor är tätt. Det är fel, "inget taktak är vattentätt", säger Byggforsk. Det är därför ...

Asfaltbeläggning är mer benägna att skada än takplattor. Typiska skador kan punkteras från spetsiga föremål och sprickbildning, sprickbildning eller krympning i beläggningen. Beläggningen kan också lossna från övre kanter om den inte är ordentligt fastsatt.

Fördelen med asfaltbeläggning är att det ofta är relativt lätt att reparera skador. Punkteringar kan till exempel repareras genom att svetsa en lapp över skadestedet. Större problem, såsom betydande sprickor som kan orsakas av krympning bör undersökas av proffs.

Takfilmer

PVC-takfolier har en förväntad livslängd på ungefär 25 år som asfaltbeläggning. Förväntad livslängd varierar dock beroende på kvalitet, användning och underhåll.

Och som taktak är takfilmer mer benägna att skada i form av punktering, sprickor och krympning.

Enligt Sintef Byggforsk kan oförseglade PVC-filmer krympa med så mycket som två procent, vilket kan orsaka att det spricker.

- Sådana skador kräver omedelbar åtgärd. Om folien har krympt och annars ingår, bör fullständig omvandling göras. Om folien förresten är bra kan du sätta in en ny folieremsa längs ärmarna för att kompensera för krympningen, rekommenderar Sintef Byggforsk.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

Trä och tak med bord

Många människor brukar inte tänka på trä som möjligt takmaterial, men tak med träbearbetning kan ha så länge ett liv som taktak. För tryckimpregnerade träskrov är livslängden uppskattad minst 30 år, så taket är bra.

Om du väljer att använda oimpregnerade material måste du dock förfalla ett betydligt kortare livslängd.

Träbearbetning: Takplattor och trästrossar har ett relativt långt liv, men de varar inte för evigt.

I motsats till vad många tror, ​​behöver tack med treshingel vanligtvis lite underhåll. De bör borstaras rent för löv och smuts, vanligtvis varje höst och vår. Dessutom kan trä gångjärnen ytbehandlas för att förhindra tillväxt av svamp och svamp tillväxt.

Detta hus ligger i synnerhet nära träd.

Du kan läsa mer om att ha trä på taket här.

Topptak

Topptaket har sin egen charm, men dagens torvtak skiljer sig mycket från de traditionella torvtaken i byggnaden.

Idag är torv placerad först och främst på grund av en önskan att ge hemmet ett traditionellt utseende och kanske för taket att harmonisera med äldre bosättningar. Men torv kan också användas med fördel på bostäder i områden med buller från flygplan och vägskenor. Torv har bra ljudisoleringsegenskaper.

Ett torvtak kräver vanligtvis mer underhåll än andra tak . Detta beror naturligtvis på att du inte bara har ett tak utan en levande gräsbädd för att behålla. Efter sådd kan det exempelvis finnas behov av regelbunden bevattning. Kanske behöver du också fylla på torv eller jord om torven säger lite i första hand.

Senare kommer det att vara nödvändigt att skära ner mossor, som ofta bildas på skuggsidan och som kan orsaka grovhet eftersom det behåller fukt. Träd och buskar som kan slå på roten på taket måste också tas bort eftersom rötterna kan orsaka skador.

Dessutom kommer tornen ofta att fyllas med böter och växtrester, så du måste se till att de städas regelbundet.

Läs om det traditionella torvtaket i artikeln Drömmer du om gräs på taket.

Källa : Byggforskning från Sintef

ADVERT

Mest populära