All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Tack Förnyelse: Är det bara tull?

Annonsen pratar med plånboken och vår estetiska känsla. En av annonseringstexterna lovar att taket blir så snyggt och slitstarkt som dagen det var nytt. Men här pratar det om takbeläggningen, inte själva takkonstruktionen. I nästa ögonblick säger annonsen att takförnyelsen ger hemmet ett bättre helhetsintryck och ökar sitt värde. Slutligen berättas att du sparar pengar. Gör du verkligen det?

- Underhåll av tak är som underhåll av väggarna i huset. Väggar sänkor och mallar så att de kommer att stanna trevligt, taket vi tvättar, säger ledande forskare i SINTEF Building och infrastruktur Trond Bøhlerengen.

Vad är takförnyelse?

Det arbete som de flesta företag erbjuder är att noggrant rengöra taket för smuts och mos med högtryckstvättare. Därefter erbjuder en viss applicering av ett impregneringsmedel, eventuellt följt av slipning av plattan.

"Att hålla ditt tak fri från smuts och smuts är något som alla borde göra, det är normalt underhåll, säger seniorforskare.

Läs också: Så länge taket bör vara

kan skapa problem

Han är mycket skeptisk takfornyingstrenden som han fruktar skulle kunna göra saker värre för hyresvärden. Att applicera något på takplattorna betyder vanligtvis lite, men han ser nytta om du kan fördröja taklocket eftersom det blir trevligare.

"Det som är viktigt med ett tak är att slingor och fladdermöss under takplattan är bra", säger han.

Strukturen fästs på taket och ger luft mellan tak och tak. Om denna konstruktion har rådgivats kan det orsaka att taket uthärs.

Inte tekniskt dokumenterat

Bøhlerengen kräver teknisk dokumentation som takfornying kan faktiskt vara till nytta utöver att vara kosmetiska, och ställer frågan om produkterna faktiskt har de egenskaper du allege. Osäkerheten om hur länge "en sådan behandling varar är stor, och därför förefaller det inte som om det finns några bevis på varaktigheten av sådan behandling.

- Användning av impregnering och färg kan givetvis ge ett bättre utseende under en kort tidsperiod, men det bär snabbt. Det kan också shelling. Detta ger dig ytterligare underhållsbehov, betonar Bøhlerengen och tillägger att takplattorna redan har en lång livslängd om taket är ordentligt underhållet.

I Gjensidige försäkring är informationsdirektör Bjarne Rysstad klart i sitt tal när han betonar att det är nonsens att tro att takfornying förlänga taket liv. Han tillägger att detta kan hjälpa takstenar som närmar sig "bäst före" eller "sista konsumtionsdagen" för att lägga till lite till.

- Ofta taket eller undertak beläggning beroende på vilken typ av underlag som löper ut först, och inte den yttre tak, säger han och tillägger att omstruktureringen av skiffer så återanvänder en stor del skiffer eftersom det kan ha en stor livslängd.

Behovet av omarrangemang kommer att bero på att du måste byta tak, slingor, pråmar och andra tillbehör runt röret och liknande.

Blikkenslagermester Kasper Kaarbø har sett mycket tack och håller med Rysstad.

- Det här är som att måla på rost eller köpa airlock, tror han.

För att betona att taket är vanligtvis tillräckligt bra förklarar han att kakelytorna för de flesta tegeltak som renoveras kommer att användas igen.

- Taket är inte vattentätt, de är vattentäta, förklarar han.

Rörmokaren ser att prissättningen frestar människor att måla betongstenar som ofta blir suddiga och uppfattas som skadliga.

Rysstad i Gjensidige förklarar att försäkringsbolaget har ritat regler för hur gammal ett tak kan vara att ett hus kommer att få hus plus försäkring som täcker vattenskador efter läckage från tak.

- I dessa regler accepterar vi inte takförnyelse då taket är nytt, det vill säga vi tackar med och utan takförnyelse på samma sätt, betonar han.

Hur försvarar du takförnyelse?

Verkställande direktör Dag Anders Rasmussen i Norsk Takfornying Group arbetar inte på ståltak med plastisolering eftersom det blossar. Sandblåse gör honom inte för att han kommer att förstöra skruvar och packningar som håller taket tätt. Han berör inte heller bältros. Takstein, å andra sidan, skulle vilja behandla honom.

- Vi tror att denna behandling kommer att öka livslängden på plattan, säger han.

Han säger att han inte tror att det ger längre liv på taket självt.

- Det är igång som kommer hålla taket tätt, säger han.

Å andra sidan tror han att utseendet på taket har mycket att säga både för utseendet och värdet av huset.

- När kakel blir dyster och ful, kommer en sådan behandling att göra taket nytt, säger han men erkänner att det är i huvudsak kosmetiskt.

Det är inte Vegard Furhovden jag Takfornying AS överens.

- Vi tillhandahåller en gratis och icke-bindande undersökning med en förenklad incheckningskontroll för att avslöja takets tillstånd, säger han.

Han påpekar att det är meningslöst att förnya taket om taket behöver repareras. Efter inspektionen skickar han ett skriftligt erbjudande till kunden. När kunden accepterar erbjudandet gör han en ny och förlängd check-up innan arbetet påbörjas.

- Vi rengör taket med högtryckstvättare innan du applicerar en impregneringspåse som stärker betongstenen och gör den vattentät med diffusionsöppning. Slutligen appliceras Drywood takfärg med 500m tjocklek, säger han.

Han indikerar också att Rooftect-färgprodukten som används för takförnyelse dokumenteras i ett resultatutlåtande från Betonstyrelsen.

I Betalkontrollrådet bekräftar Jan Karlsen att de har certifierat företaget Maynor AS för denna produkt.

- Förvaltningsrådet har dock inte förberett eller ansvarat för informationen i resultaträkningen, men ansvaret är enbart för tillverkaren av den relevanta produkten ", säger Karlsen.

Furhovden i Takfornying AS utfärdar en garantiform och en 10-årig garanti på jobbet. Dessutom säger han att företaget har en garantifond som täcker verksamheten ekonomiskt vid behov.

ADVERT

Mest populära