All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Kablar i många material

- Det finns flera olika rännor både av material, färger och alla storlekar. Men funktionen är densamma, det vill säga att de ska leda vattnet så fort som möjligt bort från byggnader, säger tinsmith mästare Øivind Nielsen Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted AS.

För att beräkna takräckeets storlek måste takets yta mätas. Dessutom bör man ta ställning till valet av både färg och material.

- De vanligaste är målade stålstänger, som finns i flera färger. Detta har en bra hållbarhet och är särskilt lämplig för nyare hus och kommersiella byggnader, säger Nielsen.

Med färgade rännor kan välja om du vill, till exempel rännan ska glida diskret i spel eller om du vill skapa en spännande kontrast till färgen på väggarna.

Sink med gamla patina

Medan lackerat stål flyter väl lämpad för moderna hus, diskbänk ett material som passar särskilt äldre hus.

- Sinktakrenna är takstativet som nyligen har använts i de flesta äldre byggnader. Zink är en naturlig produkt som är resistent mot åldrande. Då blir det en bra patina. Det kan rekommenderas på de flesta ställen, men bör särskilt användas i äldre byggnader för att säkerställa att fasaden är så snabb som möjligt.

Enligt Nielsen har zink blivit alltmer populär och används nu på nya hem och äldre byggnader.

- Vi ser nu att zink har återgått till marknaden helt och hållet. Zink racers kan erhållas i blank zink och färdiga patineras, och de kan också målas.

Läs också:

Drömmer du om gräs på taket?

Dagens moderna torvtak kan se ut som det traditionella torvtaket, men varken torvtaket har undgått dagens modernisering.

Välj Roof Ropes After The Climate

Även koppar är en produkt som används i takräcken. Det kan ge en exklusiv touch till fasaden.

- Kopparrace har goda egenskaper. Som en zink är koppar en naturlig produkt som tål eld, och kopparstrålar passar i de flesta klimat.

Klimat är något att tänka på när man väljer takrännor, speciellt om man bor längs kusten. För bostäder i kustområdena är det viktigt att välja rännor som tål den salta havsluften.

- Aluminium är ett alternativ här. Detta är en oerhört bra produkt som också klarar havsklimatet. Aluminiumsskenor finns i både naturliga och mångfärgade färger, säger Nielsen.

Du kan också använda plast i kustområden. Hängrännor i plast används ofta av självbyggare, och kommer att använda dessa är det viktigt att vara noga med att montera korrekt eftersom plasten har stor expansion.

Läs också:

Tack - några enkla försiktighetsåtgärder

Undvik takräcke på vintern med några enkla försiktighetsåtgärder.

Få hjälp från professionella

Du kan också bli av med tre.Dessa används vanligtvis i hytter eller loggbyggnader med torvtak. Var dock medveten om att takrännor i trä kan ha något mindre kapacitet än metallkörningar. De borde därför ha en större fall en andra löpare.

Behöver du hjälp med att ersätta gamla strålar, kan du hitta skickliga scammers via Vi i Villa s budgivningstjänst. Rörmokaren kan också berätta om tillhörande tillbehör och materialval och hjälpa dig att anpassa takets skenor.

ADVERT

Mest populära