All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Robot maid

Tokyo (DPA): Tror du att det är en börda att diska? Smart Japan har nu utvecklat en ny maskin som inte bara tar disken, men rensar också bordet först, skriver den japanska tidningen Nihon Keizai Shimbun.

Hushållsarbete

Matsuhita Electric Electronics Group har länge undersökt möjligheterna att göra robotar som kan hantera hushållsarbete. Matsuhita erbjuder redan en sådan robot som kan lyfta och bära tunga föremål som flyttas runt huset.

Något för dig?

(avslutats)

Ja - ser fram emot den kommande (70%) 183

Vet inte, beror på priset (22%) 58

Nej - helt bortkastade (8%) 21 <999 > Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Nu har resan kommit till disken. Den nya robottypen är att sortera disk och bestick, spola ut ur matrester under rinnande vatten, placera de bortskämda föremålen snyggt i diskmaskinen och slutligen börja det, nämna det i Nihon Keizai Shimbun.

Industrin banar vägen

De tekniska lösningarna bygger på metoder som redan används i industrirobotar. Men enligt tidningen är Matsuhitas forskare och ingenjörer angelägna om att skapa lösningar som gör vardagen enklare för de flesta.

Sådana lösningar är önskvärda, inte minst i Japan, där medeltiden i befolkningen stiger och fler och fler äldre behöver hjälp i deras dagliga liv. Roboten rensar bordet och tvättar upp är planerad att vara tillgänglig på den japanska marknaden senast 2010.

Källa:

© NTB

ADVERT

Mest populära