All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Rå lift ger loft

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Drömmen om en vindsvåning lever många stadsbor. De vill ha ovala dagar med sluttande tak med strålkastare och synliga bjälkar.

Feinschmecker Bug

Råloft kostar idag 5 - 8 000 kronor per kvadratmeter i centrala Oslo. När taket har blivit en feinschmecker krypa, kan den säljas för 25-35.000 kronor kvadratmeter.

Ett antal branschpersonal DinSide har pratat med säger att de höga priserna på loftlägenheter kan ge vinst. Bland dem är Bjørn Aaserud i företaget Top Floor, som rehabiliterar och bygger loftlägenheter på dyra Oslo-väst.

Från // www. tine. com / 47 / res / köpa; property_image. pl? partner = & pid = 471038002075 & PMID = 47103800207505 "> Oslo lägenhet till salu nu mer

-.. En vindsvåning i en äldre kostar bara 10 procent mindre än nybyggnation av samma standard och läge gård Men det är väldigt mycket arbete bygga en vindsvåning, säger Aaserud

Lång tid

Odd Villy Rundmo, tf VD för OBOS Project håller Han tror mycket beror på dig att göra rå sig

-... för att undvika utvecklingskostnader tar det mesta av vinsten, måste du lägga ner betydande ansträngningar, säger Rundmo

utvecklingskostnaderna varierar våldsamt Bjørn Aaserud har byggt många lyx loft lägenheter med höga utvecklingskostnader

-... bygger en lyx, använder man en bra bit över 20. 000. 15 000 kvadratmeter är åtminstone ett bör använda i konstruktion, säger Aaserud.

Se hur man ska gå för att få började byggas

Boyg

elsystemet och rör dig är inte tillåtet att installera dig själv Med D-snarkning kan du minska byggnadskostnaderna med några tusen flikar per kvadratmeter, kanske till 10 000 kronor per m2.

Köpa det rätta taket och utvecklingen kan då kosta 20 000 kronor per kvadratmeter. Om du säljer lägenheten till 25-30.000, har du en vinst på minst 5000 kronor per m2. För en lägenhet på 100 kvadratmeter uppgår den till 500 000 kronor.

Mycket måste göras innan du når så långt. Den värsta böjningen är byråkrati.

En takutveckling behandlas som ett byggnadsfall och behandlingen är ofta långsam. Ska du ansöka om omreglering tar handläggning mellan ett och två år. Om du omgrupperar omgrupperingen, söker du bara om bygglov och fallbehandling tar mellan ett halvt år.

- Du borde be kommunen för en preliminär konferens där du kommer att få en preliminär undersökning av var fallet är. Då får du en pekare om det finns någon avsikt att komma igång, säger Rundmo.

Undvik fallen

Ändå kan du få obehagliga överraskningar. Utvecklingen måste bland annat uppfylla ett antal regler.Rundmo pekar på flera faror som du bör vara medveten om:

  • Byggnaden måste godkännas av kommunen. Utan byggnadstillstånd kan du inte bygga. Trots politiska mål som bostäder och mer varierade bostadsmönster är riktlinjerna inte alltid så tydliga.

  • Dolda avgifter kan också visas. Till exempel genom strängare krav på brandskydd, skräp och svampskador och långsam behandling.

    - Ett intressant alternativ är att utöka din egen topplägenhet upp till det raka taket. Då blir du av med några av byggnadens tekniska krav. Kommunen kommer att ge dig mer information om detta, säger Odd Villy Rundmo i OBOS.

    Jag ska se hur jag ska gå till byggnaden

  • ADVERT

    Mest populära