All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Just nu i trädgården - mars

Nu börjar våren närma sig. Det är förmodligen varför Mars känns längre än någon annan månad på året. En dag går du förhoppningsvis runt huset och letar efter snödroppar som indikerar deras ankomst på marken. Nästa dag har snön fallit ner och det är så kallt som i mitten av vintern.

Då kan du börja förbereda våren inomhus genom att skoja med potplantorna och bara börja med frö. En ny mark med bättre näring och bättre struktur ger potten växterna en bra sparkstart. Det är också nu att jag vaknar tillbaka pelargoner efter att de har stått i garaget. Efter transplantation tenderar jag att skära ner de mindre vackra skotten som har vuxit på vintern. Men jag väntar alltid några veckor från att jag har planterat plantorna innan jag skär dem. Jag tror att det kommer att bli en chock för pelargoner om jag gör allt på samma gång.

Det är också dags att se frön. Men börja inte för tidigt tills dagsljuset har kommit tillbaka igen utomhus. Annars använder du armaturer ovanför plantorna med låg energilampor. När ljuset är svagt blir plantorna för förbluffade. Några växter du kan börja med i mars är snapdragon, sommarrudbeckia och zinnia.

Så frö är ett bra sätt att producera många växter till nästan ingen kostnad. Men det finns också färdiga växter att köpa. Tidigare brukade jag så många frön varje vår, men nu när jag reser mer än tidigare, jag kan inte satsa på någon att ta hand om växterna när jag inte är hemma. Så måste jag erkänna att jag nu kör på bondgårdarna för husfredens skull och för att hålla mitt bra grannskap.

Att göra i mars (om du vill)

Så frö

Se också:

Hur TV-signaler i flera rum

är TV i flera rum något som många familjer vill. Vi förklarar hur det görs i praktiken, både för fulla erbjudanden och enklare lösningar.

Nu kan du börja fröda sommarblommorna med lite längre start så de blommar för sommaren. Du kan också frö perenner - det ger mycket trädgårdsarbete för pengarna.

Byt mark

Ge burken en kicstartmeny med färsk och fräsch blomjord. Ta även bort pelargoner som har övervintrats i kallt utrymme.

Crop äppelträd

Crop och utspädd grenar frukttrærene (äpplen och päron), så att de blir luft ERS och få en vackrare form.

Läs också:

Höst Pursuits i trädgården

Även om dagarna är kortare och svalare, är det mycket mixtrande med utomhus.

Boktips

"Antikt i Trädgården" av Christine Hansson, med foto av Görgen Persson, handlar om vackra gamla saker i trädgården, allt från stora järnsängar och statyer av porslin för sommarens soffbord och vardagliga, gamla fall som kan återanvändas på igen.

ADVERT

Mest populära