All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Lös det nu?

"- Jag kommer nästan att skicka ut som varning. Mitt råd i de allra flesta fallen är : Sitt på staketet lite. Hans Mathias Thjømøe, docent på BI "

Hemköparna återkommer på displayen, skriver Dagens Næringsliv. Tidningen skriver att ett parhus, som bara fick åtta till tio stycken på skärmen under en helg före jul, besökte nästan hundra intressenter på måndagen. Klockan 19.00 igår var det högsta budet 110 000 kronor över priset.

Är det här en blaff, eller är marknaden verkligen på väg att svänga?

Vad tycker du? Diskuterar i forumet

Korttidsminne

Hans Mathias Thjømøe tycker vi är lite för optimistiska. Foto: BI Se mer

Hans Mathias Thjømøe, docent vid BI: s marknadsavdelning tror att flera av de som varit på utställning i helgen borde ha stannat hemma.

- Generellt är människors minne mycket kort, till exempel ser vi att företag som är dumma ut har gott rykte några veckor efteråt. Men även om människor kanske har glömt finanskrisen, är det inte över ännu, säger Thjømøe till DinSide.

- Den stora krisen är den som förlorar jobbet. Det betyder mycket mer för dem än räntan har nu gått ner.

Thjømøe tror inte att vi har sett det värsta av krisen ännu. Ringseffekterna av skördens oro är långt ifrån gjort. "Konstruktion och konstruktion har detta rätt i fleece. Och då är frågan: Vem följer? Återförsäljare?

100. 000 kommer att förlora arbete under 2009

Undantag i huvudstaden

Ingen regel utan undantag. Situationen i huvudstaden är förmodligen lite speciell, menar Thjømøe.

- Här har byggnadsverksamheten upphört, medan det finns en netto migration till Oslo. Här kommer priserna att stiga först och folk kommer att visas.

- Det finns stunder som drar båda hållen. Men krisen är inte över. Jag har en otrevlig känsla att många underskattar situationen och tycker att några av de som var på skärmen i helgen inte borde ha varit där.

- Jag kommer nästan att skicka ut som en varning. Mitt råd i de allra flesta fallen är: Sitt på staketet lite mer, slutar Thjømøe.

- Vägen är fortfarande lång

Förutom att prata med ett antal huvudstadens mäklare har Dagens Næringsliv pratat med mäklare i Trondheim, Tromsø och Stavanger. De flesta har noterat en markant positiv förändring på marknaden. Nu är norrmän på display, och vi erbjuder lite också, vi kommer att tro på mäklare. Nu är de bra artiklarna över priserna.

Men det finns fortfarande en bit kvar att gå.

I början av december skrev vi om bostadsprojektet Sjømannshjemmet i Narvik där mer än 300 personer möttes på display under en helg. Men var de sålda?

- Nej, ingen av lägenheterna har sålts, men jag håller ständig och fortfarande, säger mäklare Jostein Andreassen i Megler Forum Narvik till DinSide.Det är samma problem som fortfarande gäller, dominoeffekten i en väntande marknad.

- De flesta nuvarande köpare är människor som bor i hem de själva måste sälja. De har problem med medelfristig finansiering, eller är skeptiska att köpa innan de säljer.

Andreassen säger att de inte har märkt någon specifik förändring i försäljningsform, men vad gäller aktivitet på marknaden. "Det finns många som utforskar marknaden, men vägen är fortfarande lång.

Läs också: Här kom 300.000 på skärmen

Årets första show

Måndagsmorgon, meddelade Aftenposten hektiska show i helgen. Det var den första stora visningshelgen efter Norges Banks räntesänkning på 1,75 procentenheter den 17 december. Både bostadsförsäljare och fastighetsmäklare Aftenposten har varit i kontakt med, är nöjda med helgens synpunkter.

"Vi har varit bra med människor på nästan vilken enhet som vi hade till försäljning. Vi har inga tomma listor över de 15 hemmen vi hade. Antalet besökare varierade från fem till 20, säger Fredrik Steensen, VD för iHUS.

Läs mer: Lovande hemägande

ADVERT

Mest populära