All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostäder fynd i linje

Två av tre bostäder såldes under tariff i september, enligt siffror från Norges största fastigheter, DnB NOR Eiendom. Och hittills i år har hälften av bostadsmäklarkedjan förmedlat, under prissatta. Detta skriver dagens verksamhet.

Läs även den färskaste prisstatistiken: Priserna faller i september

Nytt pris

En resa till bostadsförteckningarna på Finn. Nej, det här illustrerar detta bra. Sökorden "nytt pris" ger upp till 1 040 träffar.

Enligt Cathrine Rohde, akademisk chef för garanti Real Estate Trondheim som förmedlar lägenheten på bilden, är det ännu inte vanligt. "Men vi ser att det görs oftare nu än det var förut," säger Rohde till DinSide. nr.

Cathrine Rohde är en professionell ledare inom garantifastigheter i Trondheim. Foto: Garanti Fastigheter Visa mer

Mäklarfirman använder medvetet "New Price" -taggen för att göra potentiella köpare medvetna om att de har gjort en prisjustering.

Är du inte rädd för att detta kan visa sig negativt: Att ingen skulle ha hemmet för den ursprungliga utmärkelsen?

- Nej, jag tror att människor nu är ganska uppmärksamma på marknaden, och då är det okej att göra dem medvetna om att något har hänt här. De börjar emellertid ofta bjuda under prisgivning, men kan inte gå så lågt när de ser att vi redan har gjort en prisjustering.

Ta reda på hur mycket ditt hem är värt just nu med DinSides hemkalkylator.

Halva under prissättning

Enligt Rohde såldes ungefär hälften av de hem de förmedlade i september under en prissättning.

- Men då är det inte de stora summorna, oftast marginella, en 15-20. 000, tillägger hon.

Vad gäller marknaden framöver är Rohde optimistisk.

- Det har varit fler uppdrag i september än vad vi sett under de senaste sex månaderna, det är årets tredje bästa månad efter januari och februari. Vi ligger lite i september förra året, men det är marginellt.

Läs också: Nedgången till huspriserna, har ditt hem fallit i värde?

Slow home sales

En annan anledning till att bostäder dumpas är att omsättningsgraden har minskat betydligt. Enligt NEFs bostadsprisstatistik för augusti tar det nu 41 dagar att sälja ett hem i Norge. Värst är det längsta norr om landet. I Tromsø är den genomsnittliga sändningstiden för ett hem nu 97 dagar.

ADVERT

Mest populära