All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Reserver dig mot vitvaror fel

Association of Real Estate Association lista över vad som normalt tillhandahålls av en bostadsförsäljning, om inte annat avtalats mellan köparen och säljaren, är ganska omfattande och innehåller vitvaror i köket, badrumsinredning, garderob och väggmonterade värmare. Men vad händer om något av dessa saker slutar fungera på vägen, som efter showen eller mellan priset och övertagandet?

- Svaret är ganska enkelt, säger professor Tore Bråthen vid institutionen för redovisning, revision och juridik vid BI. - Före övertagandet är det säljaren som har risken. När lägenheten är övertagen är det köparens risk.

Det betyder att du som säljare inte behöver oroa dig för att få en inköpers påstående efteråt om kylskåpet hyser en månad efter att personen har flyttat.

- Jag tror inte uppfattar detta som tveksamt, och utan att jag har dem i mitt huvud just nu, jag tror att det finns en domare på detta, vilket gör det relativt lätt att sätta sig eventuella tvister, säger Bråthen.

Det finns emellertid fullständig avtalsrätt på detta område, vilket också innebär att du kan reservera mot fel på apparaten om du låter hushållsapparater och annan lös egendom följa fastigheten när den säljs.

- Du borde också göra det, så du behöver inte köpa nya hushållsapparater till köpare om något blir förstört innan du tar över, säger Bråthen.

ADVERT

Mest populära