All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kräver högre kabelpriser

Mer Ljud & Video News:
 1. Musik strömmar är mer än Spotify
 2. Vilken tjänst ska du välja?
 3. Varför är de så dyra?
 4. Dramatisk ökning av musikförsäljningen i Sverige
 5. Songr - musik pirater tar nya vägar
 6. Ge bort musik
 7. Har du guldskivor på hyllan?
 8. - Det här är mildt sagt bullrigt!
 9. Dåliga amerikaner
 10. Du kan inte välja kanaler
 11. Vill du njuta av biljett?
 12. Här är TV-signalen avstängd i morgon
 13. Vem vågar köpa musik nu?
 14. Förbjudet att tillkännage detta
 15. iTunes ger

För några veckor sedan tog Telenor Avidi och UPC kontakt med konsumentmyndigheterna för att ändra standard avtal om försäljning av kabel-TV-tjänster.

Målet var att få lov att höja priserna när de vill.

Pris Gallop

Den nuvarande avtalet, som kabelbolag är skyldiga att använda, har en upptrappning klausuler som bara ger dem tillåtelse att höja priserna när de byter kanal att erbjuda.

- Kabelföretag säger att prisökningar ska finansiera investeringar i ny teknik. Vi tror detta ensidigt, industrins fördelar, inte konsumenter, säger Jon Andreas Lange, juridisk rådgivare vid konsumentrådssekretariatet.

Konsumentrådet fruktar prisgala om kontraktet förändras som kabeltelevisionsindustrin önskar. De är också motståndare till människor som betalar för något de inte har fått.

Användare

- Kunderna borde inte betala för att utveckla ny teknik. Istället bör kunder som faktiskt använder tjänsterna betala när tjänsterna är på plats, säger Lange.

Dagens monopolliknande konkurrenssituation är en annan fråga som berör.

- Vi vill inte öppna för större prishöjningar innan vi har verklig konkurrens på kabel-tv. Många idag har bara tillgång till en kabel - antingen från UPC eller Telenor - och kan inte byta till ett annat företag om priserna stiger, säger Lange.

Kort

Även parabolantenner har gjort konkurrensen på tv något hårdare än tidigare, får bostadsrätt invånare ofta inte tillåtet att sätta upp parabolantenner. Bostadskoden förbjuder det. Således är de låsta och måste acceptera alla prishopp för att hålla tv-kanalerna.

Konsumentombudsmannen kommer att ta itu med saken om några veckor. De säger att beslutet inte fattas i förväg. Många stunder spelar.

- Vi ser argumentet att människor inte borde betala för företagens utveckling. Samtidigt är det inte lönsamt att behålla kabelnätet utan att uppgradera dem samtidigt, säger Stian S. Schilvold, konsumentkonsultens första konsult.

Bidrar

UPC försvarar viljan att ta bort priskontrollen.

- Kunderna serveras med ny teknik. Då ser vi inte något fel i att bidra till att uppgradera våra kabelsystem.Då får de ett konkurrenskraftigt TV-erbjudande enligt den nuvarande standarden, säger Øyvind Husby, informationschef på UPC.

DinSide försökte få någon i Telenor att kommentera det här fallet, men misslyckades.

ADVERT

Mest populära