All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ersatt villa med småbruk

De köpte en gård i fråga om semester och fritid, men Eva och Jørn Brodshaug trivdes så bra där, att de så småningom låta sommarsäsongen blir längre och längre, bara från april till oktober, och sedan fram till jul. Till slut bestämde sig för att lämna villan med alla bekvämligheter i vistas på lodge Rømmerud mark året runt.

Jørn är från Celebration och Eva från Toten. De var väl etablerade med hus i Feiring, längst norr om Akershus. De bodde centralt, med en butik och motorväg som närmaste granne. 1995 såg Jørn en annons i lokala tidningen om en liten gård till salu högre upp i byn. Eftersom han var känner till området och visste den aktuella platsen, var han genast intresserad, och inte långt efter att de var nöjda ägare Rømmerudbakken.

Litet jordbruk måste återställas

- Detta var början på en lång process. Huset var i en eländig konstitution och behövde restaurering och god omsorg, säger Jørn. - Vi har tillbringat all extra tid i mer än två år för att skapa webbplatsen. Vi var båda i sitt fulla arbete, men varje eftermiddag packade vi matkorgen, gick upp och började. Vi stannade gärna på sängen sängen medan vi bodde. Det var tröttsamt men roligt.

Den första och kanske största uppgiften var golvet i vardagsrummet. Golvbrädorna plockades upp en efter en och läggas åt sidan. Då var det att gräva ut sten och jord för hand under golvet för att möjliggöra isolering och en liten källare. När de tog över, var köket klädd med huntonitplattor på taket och väggarna. Detta revs och den ursprungliga panelen dök upp och kunde behållas.

de ville ha det så original som möjligt och skulle vilja ha samma typ av listor som hade varit där förut, men det visade sig vara omöjligt att uppnå. Det slutade med Jørn gjort en rakkniv som kunde producera rätt profil, och ledstången listar sig - exakt samma som i det ursprungliga huset.

Färgschemat var också medveten om att ta hand om historien. Utanför målade de det som det var när de tog över. Inuti har de plockat ut några av de färger som fanns där, det fanns många olika färger när de började. Till alla dörrar fick de hjälp av en lokal målare. - Han är av den gamla skolan som blandar färgerna själv. Han hjälpte oss också att välja rätt färger.

MORGENSTUND: På köksbordet kan du njuta av morgonkaffet med utsikt över Mjøsa. Till höger är stegen som går upp till sovrummet på loftet.

KÖKKENPEIS: Den stora gruvan är centrum för det mysiga köket.

låg takhöjd: En doft av gamla tider, med geranium på fönsterbrädan. Rummet är som det var, lågt tak - 1, 80 meter under balkarna.

sprawl: Bond säng i vardagsrummet är extra säng och gosa utrymme för barnbarn och invånare. Bakom den gamla smidesjärnslampan är en av de bilder som den tidigare ägaren har målat.Över ugnen finns möjlighet att hänga våta strumpor och handskar att torka.

GOD PLATS: Sovrummet på loftet är rymligt. Blusen som hängde på gardinstången hittade dem tillsammans med andra gamla kläder som isolering i väggen när de återställde huset.

Hittade gamla målningar

När Eva och Jørn valde att stanna kvar på Rømmerudbakken 2008 lade de ett litet badrum med förbränningsklänning i entrén. Fram till dess hade de använt utmattningen i ladan och haft en dusch mellan syrbussarna. På sommaren används det fortfarande.

De vet inte exakt hur gammal huset är, men enligt byboken verkar det som om platsen går tillbaka till 1700-talet. Mannen som ägde platsen innan han tog över var Arve Bammerud, en lokal konst och dekorativ målare. Han målade på beställning från folk i byn. Eva och Jørn har fått flera av de målningar som idag dekorerar vardagsrummets väggar. När de tog över, var huset ribbat för armaturer, men de hittade olika mellan skräp och sopor på ladan. Av en slump upptäckte de en soptäcka full av något som såg ut som tapeterrester. Detta visade sig vara målningar som målades av Bammerud. En bild hittades som en bakväg i en garderob som uppenbarligen reparerades på detta sätt.

Förutom bondgården har de bågar, som den tidigare ägaren använde för studion. Idag är det ett mysigt pensionat som används av barn och barnbarn.

- Frihet och tystnad är det som vi uppskattar bäst genom att stanna här, säger Eva. - Det är ett enklare liv, lite mer besvärligt, men det är bra. Vi har lärt oss att vi inte behöver så många saker som vi hade tidigare. Vi är stora och kommer inte att handla igen!

TRADITION: Expeditionen på ladan används fortfarande under hela sommaren.

UTOMHUS I SYRIN: Detta används, eftersom det är plusgrader.

TASTY: Frisk hemhack och nyberedd sylt fresta gäster sommar.

STIGER OPP: Mellan stupet och tvätten är stegen uppe till loftet. Lägg märke till den gamla förpackningen som hämtas på kökshylsan.

GUEST HOUSE: Den lilla bågen som användes av den tidigare ägaren till studion är nu ett mysigt pensionat för barn och barnbarn.

I GRÖN: Rømmerudbakken ligger vackert beläget med panoramautsikt över Mjøsa.

ADVERT

Mest populära