All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Byt ut lägenheten med husbåt!

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

Fler av oss drömmer fortfarande om att flytta på havet, antingen för en kort period eller för gott.

I USA, Danmark, England och inte minst i Nederländerna, bo i en båt är en vanlig syn. Endast i Amsterdam finns cirka 2400 familjer i husbåtar. Samtidigt är vi nordmän i våra smala, övervärderade lägenheter och siktar över de höga bostadspriserna.

Du måste givetvis drömma om ett fristående hus på en hyllning under en period, men några år av förbränning behöver inte bytas ut.

Studenter och yrkesverksamma

- Det är bara de senaste åren att det har blivit populärt med så många att bo i en båt. Både studenter och yrkesverksamma väljer att leva på detta sätt. Det är tydligt kopplat till de höga bostadspriserna som människor väljer att bo i en båt, Morten Sven berättade för Herbers marina till DinSide tidigare i år.

Vinterpriser på Aker Brygge

Under vintersäsongen, från 1 oktober till 15 april, kostar det cirka 120 kr per fot samt 4 000 kr i reserv på Aker Brygge. Summan täcker hyran för hela vinterhalvåret och du får tillgång till sanitära faciliteter.

Det finns vanligen cirka 60 bebodda båtar på Aker Brygge. På sommaren flyttar dock många båtare från Aker Brygge eftersom bryggans pris ökar kraftigt. Många båtägare drar sedan ut till Hovedøya.

Båten

Naturligtvis måste du få båten och kan vara dyr. Om du är användbar finns det dock bra möjligheter att spara stora summor pengar, åtminstone i jämförelse med vad du kanske har betalat för en överkomlig lägenhet på Grunerløkka, med en toalett på korridoren.

Du kan få en begagnad fiskeskridsko till ett pris på 300 000 kronor, du har råd att spita runt 500 000 kronor. Du borde ha en bra utgångspunkt. Segelbåtar du kan få från hundratusentals till otaliga miljoner dollar, som vanligt finns det ingen övre gräns.

När du följer tidningsannonserna ser det ofta ut och visas ofta annonser med husbåtar av olika storlekar. I juli förra året skrev vi om en husdocka på 300 kvadratmeter , som innehöll 120 m² bostadsyta, bastu och bubbelpool. Och priset blev inte föraktat, båtens prisuppskattning var bara 390 000 kronor. Det kan läsas mer om här.

Om du är sjuksköterska eller har lite pengar att investera behöver du inte leva som en bomb, trots att du bor i en husbåt.

De flesta båttyper kan vara utrustade med sanitära faciliteter och duschar.El tillhandahålls antingen på egen hand eller via marinan, och med el behöver du inte simma för TV, stereo eller Internet.

Om du är intresserad bör du kontakta de marina som är av intresse för dig. Hyrespriser, sanitet och plats bör noggrant övervägas.

ADVERT

Mest populära