All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Renovering av gamla hus

I början av sjuttiotalet var Else Rønnevig valdes till rådet som en medlem av Building Council. Hon var då en hemvuxen hemmafru med fyra barn, som dessutom valde att ägna sig åt att bevara kulturbyggnadsskatterna i södra Norge. Vid den här tiden var det många som bytte ut sina små fönster med frostfria husfönster eller fönster med falska sprickor. Det här tyckte Else Rønnevig så illa att hon startade en personlig korståg mot falska fönsterpåsar. Originalfönster har stor betydelse för husets ursprungliga hus. I folkmassan blev hon så småningom kallad "Sprossa". Hon lärde sig från en tidig ålder att det kostar att få upp nya vägar med stort engagemang för bevarande på ett litet ställe. Idag har hon vunnit erkännande för sitt hårda arbete för att bevara och tillhandahålla skogsbyggda byggnader med själ.

Bevisbevarande

Rønnevig köpte Lillesands äldsta schweiziska villa 1984. Hon var den tid ditt drömhus och bestämde sig för att engagera sig i bevarande av kulturarvet i praktiken, efter 10 års arbete i ämnet i Lillesands bygningsråd. Villa Snørmoen, som huset kallas, liknade ett torneroslott som tyvärr behövde vakna igen. Sakta men säkert, var byggnaden rehabiliteras och framträdde som den strukturella pärla det en gång var, när huset byggdes 1867. Tyvärr brann stora delar av bostaden i 1995. Under de två åren fastigheten byggdes, mer framstående än någonsin. Else Rønnevig sålde byggnaden 1997 och flyttade in i ett litet skeppshus från 1854 på solsiden av Lillesand hamn. Detta hus behövde också ny omsorg för att kunna uppträda i sin ursprungliga prakt. Huset är mycket mindre i skala än Villa Dragsko Moen, men har samma strukturella likvärdighet, fina proportioner och skarpa yttre panel från mitten av 1850-talet. Boendet består av två våningar och rymmer totalt 100 kvadratmeter, plus 60 kvadratmeter bryggeri. Byggnaderna byggdes av en skeppsbyggare från Fjære i Grimstad. Och han visste hur man skulle bygga den. Dessutom var han medveten om att det skulle bli lätt för kommande generationer att behålla bostaden. Panelen är monterad på botten och ombord så att den inte böjer sig utåt men stänger inåt.

- Förr i tiden hade byggnadsarbetare utsökt kunskap om virket, och som en del av stockarna som var bäst lämpade för de olika funktionerna i huset, berättar Rønnevig. Bland annat fanns träarbete för Windows sorterat av hårda, medelstora material som varade länge. Isoleringen bestod av stockar i väggarna, och detta behålls. Endast en vägg är förstärkt med 5 centimeter isolering. Det är viktigt att sluta dra runt fönster och i övergångar mellan golv och vägg.Gammal färg skrotas bort med skarp skärpa, vilket är perfekt skuren.

Läs också:

Ta inte bort maurtua

Håll dig nära ditt hus, helst inte hemlös.

Efter oupphörlig ansträngning visas det gamla södra bondgården i en ny kostym med ekgul bakgrundsfärg och grönmålade ytterdörrar. Innan renoveringen startade 1997 kännetecknades fastigheten av förfall. Bakgården trädgården grävdes upp för att installera nya vattenledningar till bryggeriet.

Användning korrekt växel

- Skarpa verktyg gör det enkelt att ta bort färg och gör arbetet mer njutbart, säger Else som gör det mesta av renoveringsarbeten själva. Även det manliga jobbet. Alla ytterväggar är målade med linolja, som innehåller 100 procent färgpigment och inga lösningsmedel. Detta gör färgen hållbar mot vind och väder. Enligt gammal tradition är framsidan av huset målad vit och vit, baksidan har en oval gul fasad. Tidigare gjordes detta för att vit färg var dyr. Den dyra vita färgen sparades genom att välja naturliga jordpigment i gult eller rött på ytterplagget på bakgården. Alla fönster som infördes på 50-talet har ersatts med nya, länkade fönster, i gammal stil från Gjeving trevare. Tyvärr fanns inga ursprungliga fönster kvar. Taket med takplattor från 1800-talet var väsentligen intakt utom en liten spricka på baksidan som förseglades igen. Trädgården är också välkänd för gammal prakt. Runt egendomen är ett magnifik stakigt tak som slår den lummiga södra pärlan, som lyser med solen i Lillesand stad på sommaren. När du kommer in i ära kommer du inte att bli besviken heller. Utsidan står i stil med inredningen, som visas i nyårig kostym med nostalgisk tapeter och traditionella antika städer.

Else Rønnevig har genom många års arbete med rehabilitering av gamla hus fått goda kunskaper om olika typer av byggnader från olika åldrar. Varje gång har sin stil och varje distrikt sitt byggnadsstil. Mångfalden är spännande, och kärleken till huset med själen är fortfarande lika stark. - Jag skulle födas i fel tid, undrar entusiasten, men andra skulle nog snarare säga att hon föddes i "grevens tid" ...

Se också:

Kavla ut det gröna gräset

vacker gräsmatta på en, två, tre - det är helt enkelt inte omöjligt. Om du gör jobbet själv får du en färdig gräsmatta på en halv dag.

10 renovering

Annan "Sprossa" Rønnevig från Lillesand har ett långt kärleksförhållande med gamla hus. När hon började sin kamp för att ta hand om traditionella byggnader i södra Norge i början av sjuttiotalet, blev hon både körd och mobbar av lokalbefolkningen. Idag har hon äntligen hört och respekterat sin kunskap.

  1. För rehabiliteringsarbete är tiden din bästa vän. "Skynd dig långsamt", bekanta dig med husets historia och hitta kvalitet.

  2. Minns att gamla huset har själ och atmosfär, som lätt kan försvinna om du inte trampar försiktigt. Överdriven ersättning kan försämra och minska den ålderserfarenhet vi vill behålla.

  3. Lämna det bra att vara ensam. Gamla trä som inte är ruttna är minst lika bra som nya.

  4. Välj noga hantverkare. En hantverkare kan vara så smart att han kommer, men han har inget intresse, kunskap och känsla av gamla hus, är ofta resultatet då.

  5. Begär alltid referenser när du kontaktar hantverkare som du inte vet. Ta en titt och se dina ögon om det är så här vill du jobba.

  6. Använda Professionals! Få så mycket information som möjligt. Läs böcker, fråga andra som har erfarenhet av rehabilitering. Detta gör det lättare för dig att ställa de rätta frågorna, och du får en bättre dialog med hantverkaren.

  7. Noggrant utvärdera dina val. En hantverkare kan inte laddas för dina misstag. Din inställning och beslut i de olika situationerna är också viktiga för ett bra resultat.

  8. Med alla medel, låt det inte vara ett mål för att få allt nivå och vinkel. Tänk otraditionell, med andra ord traditionellt. Gamla hus är inte den norska normen.

  9. Ställ huset i husets egna lokaler. Det är inte nödvändigt att lägga till "fancy" detaljer och utrustning som den aldrig har haft.

  10. Var stolt över ditt hus. Stolta ägare är husets bästa vän.

Fakta om Else Rønnevig

Se också:

Bygg en bakugn i trädgården

En bakugn i trädgården där man kan grilla din egen doftande, gyllenbrun och krispig bröd. Vad är mer frestande?

Född 1940 på Brekkestø utanför Lillesand. Tio års erfarenhet från byggnadsrådet i Lillesand. Rehabiliteras schweiziska hus "Villa dragsko Moen" 1867, liksom Kokkenes 11, 1850 Lillesand, som båda används som separata bostäder. Hon har fått flera utmärkelser för sitt förhållningssätt rehabiliteringsarbetet, bland annat. a. Lillesand kommun kultur, bygga skydd priset 1994 från Östra Agder län och Fortidsminneforeningen högsta utmärkelse, Urnes medalj. Idag är Else Rønnevig ett konsultföretag för renovering av gamla hus. Hon har också skrivit ut gamla norska tapeter, som hon har kallat för "norskt arv". Hon är också författaren till boken "Mat och Hus". Nu skriver hon om bakning i gamla bakugnar. Mer information finns på Internet: www. tvärstag. com

ADVERT

Mest populära