All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ta bort mossa?

Mose det finns många åsikter om. Vissa tror att det är snyggt att titta på och använda det i blommarrangemang, vissa tycker att det är bekvämt att gå vidare och hitta det gott med lite mos både i sin egen gräsmatta och i skogen.

Andra gillar inte mossa, särskilt inte i sin egen gräsmatta, eftersom det förskjuter gräset och lämnar ömma sår när det slits i stycken efter att ha utsatts för slitage i aktiviteter i trädgården.

Moses är en intressant tillväxt, eftersom den inte har rötter, blommor eller frön, men ändrar tillståndet från generation till generation och växlar mellan växande genom celldelning och spridning genom sporer.

Det finns cirka 10 000 olika arter enligt Wikipedia och kan delas in i tre huvudgrupper: lövmossor, levermossor och nålkapslar.

Moss används också för bränsle som en del av torv och för rökning av malt i whiskyproduktion.

Till skillnad från de flesta andra saker växer den också på träd.

Läs också: Snart tar du porten?

Mekanisk eller biologisk avlägsnande?

Det vanligaste är att ta bort mossa med rå kraft, antingen för hand eller med maskiner. Om det är ett område med bara moss, kan du använda en metalldrift och bara riva den lös. Då är det dags att ladda om gräsmattan: luft, bygga om jorden, rulla, befrukta och sedan gräset.

Men i regel är det en fråga om mos ner i gräsmattan att botten mellan gräset är täckt med moss så att det inte finns några luft och näringsämnen till rötterna. Då kan du använda mekanisk hjälp, en suddgummi remover.

Mossborttagare är elektriska eller gasdrivna. De har alla roterande spadar som gräver ner mellan gräset och tar moths på väg tillbaka. Samtidigt luftar de gräsmattan så att ljus och luft kommer på.

En elmossavlägsare kostar från ca $ 1500 och uppåt.

Om du inte vill äga ditt eget tvättmedel finns det maskiner att hyra. Dessa kostar dig omkring 300 dollar om dagen, eller cirka 600 för en helg. Då får du ett kraftfullt fall som gör jobbet, antingen elektriskt eller gasdrivet.

Foto: Producent Visa mer

Moss Removers har en samlingsbox som liknar en gräsklippare, och du använder den på samma sätt. Du kommer att se när den har det.

Ett alternativt sätt att ta bort moss är att använda kemiska medel. Eftersom moss och gräs är mycket olika när det gäller näringsupptagning, finns det medel som dödar mosen och samtidigt närar gräset.

Vissa tror att bara genom att slicka gräset tar du också bort mosen, men det är inte så lätt. Bakgrunden för denna myt är att ge extra näring till gräset, så att myren inte får marken. Då kan du erbjuda mer än lime, som fullkorn och kalciumalfalfa.Du kan göra kalkningen tidigt, till exempel. I april kan du fortsätta gödsla i maj och Kalksalpeter senare på sommaren. Då får du en ny gräsmatta som kan ha lite mos i botten.

Men om du kommer att krossa de större mängderna använder du hårdare ämnen, då pratar vi om kemisk utrotning. Det finns inga gifter, men en blandning av järnsulfat och gödselmedel. Mose tolererar inte järn sulfat, medan det finns mat för gräsmattan - en praktisk kombination!

Kemisk mossavlägsare är tillgänglig från många leverantörer och levereras som pulver, att strö eller blanda med vatten eller i koncentrerad flytande form. Det har också varit en smart lösning med inbyggt munstycke, där du kopplar burken direkt till vattenslangen.

Efter en vecka kommer du att se skillnad, mosen blir svart och försvinner, medan gräset växer och blir friskare än tidigare. Åtminstone det är vad det står på förpackningarna - vi kommer snart att testa detta och se om det faktiskt uttrycker ...

Foto: Brynjulf ​​Blix mer

Allmänt underhåll gräsmatta

Men det finns alltid en anledning till varför det växer mos i gräsmattan, och det är helt enkelt att villkoren för välbefinnande är högre för mos än för gräs. Om du vill att gräset ska överhoppas behöver det lite hjälp - det här kallas kultur (och gäller egentligen för alla delar av livet - allt gott kommer inte alltid från sig själv).

Gräset tycker om det ljust och soligt - moset föredrar skugga

Gräset tycker om lätt fuktig och näringsrik jordmoss gillar våt, sur och näringsfattig jord.

Rivare / vertikalskärare Foto: Tillverkaren mer

Garanterar dig att lufta gräsmattan, och låt inte gräset botten igensättning av gamla gräs och skräp, men överkörd med en gräsmatta luftare / rivare (det är en dyr maskin du hyra ) bland er har du en bra utgångspunkt. Kombinerad med rätt gödningsmedel får du en gräsmatta som du kan njuta av.

ADVERT

Mest populära