All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ta bort fläckar utan att gnugga och gnu

inte gnugga, men pressen och klappa fläcken bort. Torkade fläckar borstas (använd en nagelborste) och dammsugas först. Fläckar på mattor som inte tål vatten måste avlägsnas av en kemtvättare. Detta gäller vanligtvis mattor av sisal, jute, kokos och handknutna och handvävda ullmattor.

Om inte fläcken försvinner med torra metoden, är nästa steg ljummet vatten utan tvål. Gnugga inte, men dropp på vatten och suga det mesta av vätskan med en torr och ren trasa.

Är fläcken fortfarande kvar? Prova lite "Zalo" blandat i vatten. (Ren "Zalo" kan ta färgen på mattan.) Det finns goda fläckborttagningsmedel på marknaden. Torka alltid rent med vatten. Täcken är textilier, tvål och fläckborttagare måste spolas ut. Mattan kommer annars att vara hård och fläcken kommer fortfarande att visas. Det finns några fläckavlägsningsprodukter som inte ska spolas med vatten. Sedan sprutar du på en vätska som fungerar i några timmar för att fläcken ska försvinna.

Avlägsning av fläcken innebär ibland att det används starka medel. Se till att fläckavlägsningsmedlet inte skadar matta. Försök först på en matta kvarleva e. L.

Det är mycket klokt att ta hand om mattan lämningar. Är mattan redan skadad av cigarettklot? Sådana fläckar kan inte avlägsnas om de inte skärs ut. Använd ett hålrör och sätt ut cigarettklotet. Kasta ut ett hål av samma storlek på en filt. Lim rundan till golvet nedanför.

© Ifi 2002

ADVERT

Mest populära