All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Ta bort istappar med värme

Typ: Rikke Åserud

Cue varm. Om du har värme i takrännorna, ta bort isbitarens tillväxt och tillväxt. Värme kan få från värmekablar -. Eller värmeslingor med flytande glykol Denna lösning har många fördelar, säger general manager för företaget Avalanche. nr. Företaget har patenterat den nya, norska utvecklade produkten "Isfri. "¨999> Glycol

- Ice-free består av kopparspoler placerade i hyllan. Inuti byggnaden, helst på vinden, lägg en liten värmepump med trycktank, vattenvärmare och pump. Pumpen driver varm glykol genom kopparspolen, smälter isen i stället, förklarar Smith. På grund av spiralformen hos kopparröret smälta all is i rännan, och inte skapa en tunnel till traditionella värmekablar kan göra. Systemet styrs automatiskt och går på och av sig själv så det fungerar i intervaller. Så det står inte hela tiden, men tillräckligt för att förhindra iskapslarna att bildas.

- Kostnaderna för att installera "isfria" är bara ungefär samma per fasad meter som för installation golvvärme, men en av de stora fördelarna med detta system är att det kräver mycket lite ström. Driftskostnaderna är därför mycket låga, meddelar Smith. Försäljningen av produkten ligger helt i startfasen.

- Det här är något nytt och unikt. Vi började hittills förra året och fick det patenterat, men det är bara i år som försäljningen går bra, säger Smith.

Makt

Det traditionella sättet att hålla isbottnen använder ändå värmekabel. Denna lösning är lika lämplig för stora kommersiella byggnader och flerbostadshus för villor, säger försäljningschef Pål Sagen i Devi Danfoss.

- Värmekablarna kan monteras i takräcke och på takets nedre del. Till exempel har vi gjort det på Bragernes Torg i Drammen. Det var fortfarande gästerna på Café Pigen som riskerade att bli slagna av snö och is från taket, men efter att vi monterat värmekablar i takstativet och i v-form på takets underdel, under snögubbarna, fanns ingenting problem längre, säger fallet.

För husägare är risken för personskador relativt liten; de minsta har okontrollerad trafik strax under taket. Men värmekablar kan förhindra byggskador, säger fallet.

- Många har nedlyktor i hiss eller inuti vardagsrummet. Från dessa kan hetluft läcka genom isoleringen; luften värmer upp snön på taket, som sedan fryser till isbitar i takstället. Vi har också sett exempel på varm luft från nedljus som stiger under takplattorna, som blir varmare. Snön smälter och vattnet rinner ner på väggens insida. Frostbrytande takrännor och nedstigningar är också många exempel.Med värmekablar kan du undvika sådana problem, säger fallet.

Om du har värmekablar kan du märka strömavgiften, men ledningssystemen hjälper till att hålla kostnaderna nere, försäkrar ärendet.

- Vi har ledningssystem i alla varianter; från den enklaste, temperaturkontrollerade, till den mer avancerade mätningen både temperatur och fuktighet och med olika sensorer på norra och södra sidor av byggnaden, säger Sagen.

Underhållsavtal

Ett annat sätt att hålla isen bort är att ingå ett underhållsavtal med ett företag som tar bort dem. Det finns många idag på marknaden. Takläggare, vaktmästare och fasadföretag erbjuder ofta både avlägsnande av isbitar och tung tung snö på taket. Vissa erbjuder serviceavtal som involverar olika nivåer av kontroll och uppföljning av byggnaden. Företaget Rasfare. Nej erbjuder ett serviceavtal där de betalar båten för dig om de inte tar bort farliga isbitar i tid.

- Men det är fortfarande ägaren till gården som är ansvarig om vi inte skulle ha tagit bort ett glass som faller ner och skadar någon eller någonting, betonar Frode O. Smith.

Avvisa

Smith startade Rasfare. Nej efter många år inom fastighetsbranschen såg han att behovet av isskjutning och borttagning var stort och avtäckt.

- Jag började precis sälja varningsskyltar, eller så kallade avvisare, och på kort tid tog det helt av. För mig var det en bra butik. Men gradvis blev det uppenbart att vissa människor använde dessa tecken nästan som en ursäkt för att inte göra någonting, sa Smith. Han var därför en ledare bakom förändringarna i polisintäkterna, som nu uppmanar lantbruksägare att ta bort avslag senast en vecka efter det att de inrättades.

- Det är naturligtvis trevligt att se att gatorna i staden är täckta med avvisare från mitt företag. Men om de hänger för länge blir vi blinda för dem; de gråter "Wolf, Wolf" och folk slutar bry sig om. Därför var jag väldigt glad att det var en åtstramning i reglerna, säger Smith. Vem säljer fortfarande avvisare i hinkar och hinkar.

- Nu har vi också en ny variant med fjäderfjädrar. Vi såg att det var en hel del vandalism på några av varningsskyltarna, särskilt på de som hängde nära platser på natten och liknande. Folk hoppade upp och svängde i dem. Så nu har vi en ny variant, där polen bara böjer när någon hoppar upp och drar dem. Då är det inte så attraktivt att fuska med dem längre, säger Smith.

ADVERT

Mest populära